19Jan

Aditivi – mic dictionar pentru citirea etichetelor alimentelor

Postat la 04:00:18 de ioana in:

aditiviDe multe ori merg in magazine pentru a face cumparaturi si uneori stau cu orele, dar ma intorc acasa doar cu cateva alimente. Bunica se tot uita mirata la mine si intr-un final a pus intrebarea: ce tot fac eu atat la cumparaturi daca nu ma intorc cu sacosa plina. :) Ei bine, stau foarte mult sa citesc etichetele produselor achizitionate si trebuie sa recunosc ca de multe ori am nevoie de acces la internet pentru a intelege ce anume contin anumite alimente si ce urmeaza sa mancam daca ma decid sa cumpar produsul respectiv. Cred ca si voi ati simtit de multe ori nevoia sa aveti un dictionar cu cei mai utilizati aditivi pentru a intelege etichetele produselor. :) Asa ca m-am documentat bine si m-am gandit sa impartasesc cu voi acest top 10 al aditivilor care trebuie evitati:

Lista scurta cu aditivii care trebuie evitati in alimentatie

Aspartam sau E951

Folosit in asa-numitele produsedieta” sau “fara zahar“, la fabricarea multor produse dulci precum: jeleuri, deserturi, guma de mestecat fara zahar, sucuri din concentrat,  cereale, budinci, ice tea, vitamine masticabile, pasta de dinti, siropuri de tuse.

Aspartamul nu este prietenul tau, ci o neurotoxina cancerigena care poate afecta memoria pe termen scurt si, datorita componentelor toxice pe care le contine, poate duce la o mare varietate de afectiuni: tumori cerebrale, boli precum limfom, diabet, scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer, oboseala cronica, depresie si atacuri de anxietate.

Sirop de porumb bogat in fructoza sau HFCS

Folosit la fabricarea de alimente superprocesate: paine, dulciuri, iaurturi aromate, sosuri pentru salate, conserve de legume, cereale. HFCS este un indulcitor artificial extrem de rafinat, care a devenit numarul 1 in America ca sursa de calorii. Consumul indulcitorului HFCS contribuie la cresterea valorii LDL (colesterol rau), afecteaza greutatea corporala ducand la obezitate si produce diabet.

Glutamat de monosodiu sau MSG

Folosit mult in prepararea mancarii chinezesti, la fabricarea de chipsuri, snacksuri, prajituri, mancaruri semipreparate si congelate, fiind utilizat ca potentiator de aroma. Consumul de MSG are o influenta negativa asupra creierului si duce la cresterea in greutate. MSG este o excito-toxina si de aceea consumul sau regulat poate duce la depresie, leziuni oculare, oboseala, dureri de cap, si obezitate.

Uleiuri vegetale partial hidrogenate sau trans fat

Se gasesc in: margarina, chipsuribiscuiti, produse de patiserie, produse fast-food. Aceste grasimi au ca efecte negative in timp cresterea nivelului de colesterol rau (LDL) si scaderea HDL (colesterolul bun), crescand astfel riscul producerii de infarct miocardic, de boli de inima si de accidente vascular cerebrale. De asemenea, exista riscul producerii diabetului si a altor probleme de sanatate.

Coloranti precum E133, E124, E110, E102

Ce culori? Pai, sa vedem: Albastru #1, Albastru #2Rosu #3Rosu #40Galben #6 si Galben Tartrazine. Se folosesc, printre altele, la producerea urmatoarelor alimente: cirese maraschino, inghetata, bomboane, produse de panificatieColorantii artificiali sunt aditivi care pot contribui la aparitia unor probleme de comportament la copii si au influenta negativa asupra IQ-ului. Studiile facute pe animale au demonstrat ca prin consumul unor produse alimentare care contin coloranti se poate produce cancer.

Sulfit de sodiu sau E221

Se gaseste in vin si fructe uscate. Aproximativ una din 100 de persoane este sensibila la sulfitii continuti in produsele alimentare. Persoanele care sunt sensibile la sulfiti pot dezvolta astm, dureri de cap, probleme respiratorii si eruptii cutanate.

Nitrat de sodiu sau E250

Se gaseste in: hotdog, sunca, mezeluri, carne conservata de vita, peste afumat sau orice alt tip de carne procesataNitratul de sodiu este substanta chimica care da culoarea rosie carnii si o face stralucitoare, insa este cancerigena odata ce intra in sistemul digestiv uman. Compusul numit nitrozamina care intra in fluxul sanguin face ravagii in special asupra ficatului si pancreasului. Aceasta substanta chimica toxica este legata de  producerea multor tipuri de cancer.

Butylhydroxyanisol (BHA) si Buthylhydroxytoluene (BHT), adica E320

Sunt utilizati ca si conservant in producerea de chipsuri de cartofi, guma, cereale, carnati congelati, orez imbogatit, untura, bomboane sau jeleuri. Rolul acestor aditivi foarte intalniti este acela de a pastra neschimbata culoarea, aroma si gustul alimentelor. Afecteaza sistemul neurologic al creierului, duce la tulburari de comportament si poate duce inclusiv la aparitia cancerului, pentru ca BHA si BHT sunt oxidanti care formeaza in organism reactivi compusi cauzatori de cancer.

Dioxid de sulf sau E220

Folosit drept conservant in bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, siropuri, vin, otet si produse din cartofi.  Acesti aditivi de sulf sunt toxici. Reactiile adverse includ: probleme bronhice, astm, hipotensiune arteriala, senzatie de furnicaturi sau inrosirea fetei. Consumul dioxidului de sulf distruge vitaminele B1 si E din organism.

Bromat de potasiu sau E924

Folosit pentru a creste volumul painii. Bromatul de potasiu este o cauza cunoscuta de producere de cancer la animale. Existenta lui in paine, chiar si in cantitati mici, poate crea probleme de sanatate pentru oameni.

Sursa: foodmatters.tv

Si va rog sa luati in considerare ca, desi aceasta lista de aditivi poate parea lunga, ea este totusi incompleta… Cred si eu ca stau atat de mult la cumparaturi, citind etichetele! :) Voi cititi cu atentie etichetele alimentelor atunci cand le achizitionati?

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>