17Jul

Afine: superalimente micute cu proprietati uriase pentru sanatate

Postat la 04:00:03 de ioana in:

afineAfinul este originar din America de Nord si este un arbust care, in functie de specie, poate avea o inaltime de  8-10 cm, ajungand chiar pana la 5-6 metri inaltime. Afinele contin o cantitate extraordinara de fitonutrienti, taninuri, vitamine, minerale, aminoacizi esentiali, fibre, o serie de acizi organici si antioxidanti. Tocmai de aceea aceste fructe pot fi considerate superalimente!

Afinele pot fi fructe de cultura, cultivate in gradini sau fructe de padure (salbatice). In functie de soi, de locul de unde provin si de conditiile climaterice, sezonul de afine incepe pe la mijlocul verii (luna iunie) si se termina la sfarsitul lunii august, avand o coacere esalonata. Important este sa nu ratati sezonul lor, deoarece consumul acestor fructe mici si aromate aduce nenumarate beneficii organismului uman.

Beneficiile consumului de afine

  • Afinele coapte contin cea mai mare cantitate de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi responsabili  pentru imbatranire si apariatia diverselor boli.
  • Intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea infectiilor.
  • Imbunatatesc integritatea capilarelor si sporesc efectele vitaminei C.
  • Afinele stimuleaza functionarea creierului prin protejarea tesutului neuronal fata de factorii de stres.
  • Afinele ajuta la imbunatatirea memoriei si la cresterea capacitatii de invatare, in acelasi timp reducand simptomele de depresie.
  • Ajuta la inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase. Datorita unor compusi precum pterostilbenul (un remediu excelent pentru cancer la colon si la ficat si, datorita acidului elagic, un puternic anticancerigen) afinele pot face minuni in prevenirea si chiar tratarea cancerului.
  • Datorita proprietatilor antioxidante, afinele previn sau intarzie aparitia problemelor oculare: degenerarea maculara, cataracta, miopia, etc. Mancand trei portii de afine pe zi degenerarea maculara poate scadea cu pana la 36%.
  • Continutul de fibre, vitamine si minerale face din afine un excelent remediu impotriva constipatiei, iar acizii ajuta la o buna digestie.
  • Ceaiul din fructe uscate sau frunze de afin este recomandat persoanelor diabetice, deoarece ajuta la scaderea zaharului din sange. De aceea, afinele mai sunt cunoscute sub numele de “insulina verde”.
  • Antocianina din afine impiedica depunerea colesterolului rau pe vasele de sange, formarea cheagurilor de sange in artere, prevenind astfel cresterea tensiunii arteriale.

Afinele pot fi consumate proaspete, ca atare, sau in shake-uri cu alte fructe de padure. Consumate sub orice forma sunt insa miraculoase pentru sanatate.

Surse: naturalnews.com

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>