20Aug

Afinele – fructele de care ar trebui sa profitam mai mult

Postat la 07:50:17 de georgiana in:

afineMai este putin si trece sezonul lor, dar inca le mai gasim in piete si supermarketuri la preturi accesibile. Afinele, fructele de padure ce contin o cantitate atat de mare de antioxidanti incat multi s-au grabit sa afirme ca sunt cele mai sanatoase fructe de pe planeta, se gasesc si la noi, mai ales in lunile de vara, dar putini sunt cei care cunosc proprietatile minunante ale aceastora.

De ce sunt afinele bune pentru tine? 

Unul dintre cele mai cunoscute motive ar fi, asa cum am spus, cantitatea mare de antioxidanti. Antioxidantii sunt cei care inlatura radicalii liberi, principala cauza a aparitiei cancerului. Afinele ajuta insa si la reducerea riscului aparitiei infectiilor urinare (stim cat de agasante si periculoase sunt) impiedicand bacteriile sa se instaleze pe peretii tractului urinar. Multi considera ca afinele negre ajuta inclusiv la reducerea colesterolului rau datorita continutului mare de flavonoide.

De asemenea, afinele sunt printre cele mai folosite fructe in curele de slabire pentru ca au o cantitate mica de calorii si sunt bogate in nutrienti. O cana de afine are in jur de 84 de calorii, 3,6 g fibre si 24% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 30% din DZR de vitamina K si 25% din DZR de mangan.

Este foarte adevarat insa ca multora nu le place gustul de afine in varianta lor naturala, asa ca cel mai adesea sunt folosite pentru a adauga putina savoare in cerealele sau iaurtul de la micul dejun, in placinte sau muffins, smoothies, salate, etc. In orice caz, afinele gatite sau care sunt supuse anumitor “tratamente gastronomice” normale isi pierd o buna parte din calitatile nutritive, mai ales din cantitatea de antioxidanti care le face atat de celebre.

Am enumerat doar cateva dintre proprietatile afinelor, indeajuns incat sa-ti doresti macar sa incerci din aceste fructe atat de iubite de vechile civilizatii indiene din America de Nord vreme de secole. Incearca-le, merita! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>