13Mar

Aspartam – de ce sa ne ferim de acest indulcitor!

Postat la 04:00:40 de ioana in:

aspartamCitind mai multe articole si ascultand in weekend diverse stiri si emisiuni despre continutul produselor alimentare, am decis sa reiau astazi subiectul indulcitorilor artificiali si sa discutam mai in detaliu despre aspartam.

Se pare ca peste un miliard de oameni consuma aspartam in alimente si bauturi, crezand ca este un ingredient sigur, dar probabil nu stiu ca de fapt acest aditiv chimic este cel mai periculos de pe piata alimentara (este format din aproximativ 50% fenilalanina40% acid aspartic si 10% metanol).

Codul european pentru aspartam este E 951 asa ca urmariti cu atentie etichetele produselor achizitionate (bauturi, bomboane, guma de mestecat, vitamine si chiar produse farmaceutice). De ce sa ne ferim? Pentru ca o parte dintre efectele secundare produse de aspartam sunt: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, ameteli, dureri de cap, depresie, iritabilitate, insomnie, etc.

Despre aspartam si componentele lui chimice

Fiecare dintre cele trei componente ale aspartamului prezinta pericolele sale proprii avand efecte periculoase pentru sanatate.

Fenilalanina

Aspartamul ridica nivelul de fenilalanina din sange ceea ce duce la scaderea serotoninei producand tulburari emotionale, cum ar fi depresia.

Acid aspartic

Acidul aspartic este un aminoacid ce duce la cresterea nivelului in sange al aspartatului si glutamatului. Aspartatul si glutamatul sunt neurotransmitatori, adica faciliteaza transmiterea de informatii de la un neuron la altul. De aceea aspartatul si glutamatul sunt denumite excito-toxine, adica stimuleaza celulele neuronale pana le omoara!

Cateva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau declansate de aspartat si glutamat sunt: pierderea memoriei, scleroza multipla, dementa, hipoglicemia, Alzheimer, epilepsia, dereglarile hormonale.

Metanol

Ultimul component al aspartamului este metanolul, nimic altceva decat o otrava mortala. Prin incalzirea aspartamului la o temperatura mai mare de 30 de grade Celsius (cazul fabricarii de dulciuri dieteticefara calorii – pe baza de aspartam) metanolul este eliberat si este prezent ca atare in alimentul respectiv. Odata ajuns in corp, metanolul se descompune in acid formic si formaldehida, care este o neurotoxina mortala. Simptomele otravirii cu metanol includ migrene, ameteala, greata, tulburari gastrointestinale, etc.

Limita recomandata a consumului de metanol este de 7,8 mg pe zi, dar o sticla de un litru de bauturi indulcite cu aspartam contine peste 50 mg de metanol.

Aspartam recomandat in diete?

Produsele etichetate Dieta, Light sau Zero cel mai probabil contin aspartam care este utilizat pe scara mai larga decat alti indulcitori sintetici. Producatorii spun ca aspartamul este indicat in alimentele pentru slabit, fiind mai bun decat zaharul, dar cercetarile arata ca el este la fel de periculos pentru silueta. De exemplu, daca beti sucuri cu indulcitori sintetici puteti incepe sa suferiti de sindromul metabolic si sa va dublati riscul de obezitate. Concret, indulcitorii artificiali cresc serios apetitul dupa ce au fost consumati, crescand mult nevoia de “ceva dulce” sau de gustari nesanatoase, cu continut mare de calorii si grasimi. In plus, actioneaza asupra creierului, nemaiaparand senzatia de satietate.

Asa ca cel mai bine ar fi sa cititi cu atentie toate produsele de tip “dieta” pentru a fi siguri ca nu va faceti mai mult rau organismului!

Sursa: sweetpoison.com

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>