21Nov

Bere sau vin? Cat de bune sunt pentru sanatatea inimii?

Postat la 11:02:53 de georgiana in:

bere-sanatateUnora le place berea fara sa le pese daca este buna sau nu pentru sanatate. Altii se tem de bauturile alcoolice si refuza vehement spumoasa halba, preferand mai degraba bauturile dulci sau ceaiurile. Exact in momentul acesta, undeva pe glob, cineva isi incurajeaza prietenul sa-si ia o bere, pentru ca „s-a dovedit ca este buna pentru sanatate”. Multi nu-si vor aminti studiile, datele exacte, dar vor fi convinsi ca berea in cantitati moderate imbunatateste starea de spirit, ajuta digestia si „este buna pentru inima”. Dar oare au ei dreptate?

Consumul de bere si sanatatea inimii

Un grup de cercetatori din Atena, Grecia, s-au intrebat acelasi lucru. Asa ca au efetuat un studiu despre efectul consumului de bere asupra riscurilor cardiovasculare. Studiul a adunat 17 tineri sanatosi, nefumatori, cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani, carora li s-a oferit, fie o halba de bere cu alcool, fie una fara alcool, fie un pahar de vodka. Fiecare bautura a fost oferita la un interval de o saptamana. Cercetatorii au analizat starea de sanatate a inimii la aproximativ 2-3 ore dupa consumarea fiecarei bauturi, testand mai ales usurinta cu care sangele circula in artere, cum se ingroasa vasele de sange, deschiderea si inchiderea valvelor si presiunea arteriala.

Ce au descoperit cercetatorii?

Gradul de ingroasare al vaselor de sange a fost redus semnificativ in cadrul tuturor celor 3 teste, insa berea a fost singura care a imbunatatit circulatia sangelui in arterele. In ceea ce priveste functionarea valvelor, in toate cele 3 cazuri aceasta a fost imbunatatita, dar in urma consumului de bere cu alcool procesul a fost vizibil inlesnit. Pe scurt, studiul subliniaza ca berea consumata in cantitati moderate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui la inima, in primele ore dupa consum, in cazul nefumatorilor.

Berea contine hamei, apa si malt, deci este o bautura cu o cantitate mare de antioxidanti. Acesta este, in realitate, secretul beneficiilor exmentionate mai inainte.

Cu toate acestea, studiul este concludent doar pentru persoanele tinere, sanatoase si care nu au un trecut in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Ce se intampla in cazul celor sufera deja de boli de inima? Dar in cazul celor mai inaintati in varsta?

Este adevarat, consumul moderat de bere este legat de reducerea mortalitatii, dar ce se intampla in cazul batranilor bolnavi de inima? Mai este alcoolul recomandat? Un grup de cercetatori italieni a initiat un studiu care sa aduca raspuns acestor intrebari.

Ce efect are vinul asupra sanatatii inimii?

In cadrul studiului, au participat 1332 de persoane cu varste de peste 65 de ani, 947 dintre acestia suferind de insuficienta cardiaca congestiva. Participantii locuiau in diferite zone ale Italiei, unde cea mai raspandita bautura alcoolica este vinul. In urma studiului, efectuat pe o perioada de 12 ani, s-a constatat ca, in cazul celor care NU sufereau de insuficienta cardiaca congestiva, mortalitatea a fost de 42.2% in randul celor care consumau alcool versus 53% in randul celor care nu consumau alcool. In cel de-al doilea caz, al celor care sufereau de insuficienta cardiaca congestiva, mortalitatea a fost de 86,5% in radul celor care consumau alcool versus 69,7% in randul celor care nu consumau. Asadar, consumul moderat de alcool este benefic, reducand riscul mortalitatii, doar in cazul persoanelor care nu sufera de insuficienta cardiaca congestiva. In caz contrar, consumul de vin nu este recomandat.

Voi cum va simtiti dupa ce beti un pahar de vin, respectiv bere? :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

2 Responses to Bere sau vin? Cat de bune sunt pentru sanatatea inimii?

  1. Andrei says:

    Eu ma simt euforic dupa ce beau un pahar de vin rosu , de 6-700ml :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>