12Jan

Biodiversitatea, cum putem sa contribuim la protejarea ei?

Postat la 04:00:22 de ioana in:

BiodiversitateaBiodiversitatea ne inconjoara si este esentiala pentru supravietuirea noastra pe aceasta planeta. Ne-am bazat intotdeauna pe natura si resursele ei pentru tot: hrana, materii prime utilizate in industrie, caldura, etc. Mai mult, biodiversitatea ne ofera o serie de functii vitale, de la polenizarea plantelor si filtrarea aerului, a apei si a solului pana la protectia impotriva inundatiilor. Este clar ca fara toate acestea viata noastra ar fi imposibila! Cu toate acestea, din nefericire, se intampla din ce in ce mai des sa uitam ce ne ofera natura.

Intr-o societate actuala puternic industrializata, biodiversitatea este privita adesea ca un lucru gratuit si etern, fara a fi constienti ca prin activitatile noastre de zi cu zi, supunem natura unor presiuni tot mai mari, amenintand existenta multor specii si chiar a nostra.

Biodiversitatea si cateva sfaturi practice pentru a ajuta la protejarea ei

Reduceti emisiile de gaze cu efect de sera

Cum? Este simplu: sa incepem prin a consuma cat mai mult posibil produse de sezon din regiunea noastra si alegand sa mergem cat mai des pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun, evitand astfel risipa de combustibil.

Nu aruncati gunoaie pe jos

O regula care tine si de cei sapte ani de acasa, nu? :) Ei bine, aruncarea gunoaielor in natura nu are doar un impact inestetic, dar are si efecte grave asupra mediului inconjurator. Stiati ca chistoacele de tigari si guma de mestecat pot intoxica sau asfixia animalele care le inghit? Faptul ca plasticul necesita sute de ani pentru a se degrada este arhicunoscut, insa stiati ca in tot acest timp emana gaze toxice? Ca bateriile contin metale grele care se infiltreaza in sol si contamineaza panzele freatice? Ce putem face? Simplu: utilizati pubelele publice si reciclati tot ceea ce se poate! :)

Reduceti consumul de apa potabila

Apa este o resursa limitata si in acelasi timp indispensabila echilibrului planetei. Exista suficienta pentru toti, dar nu si corect repartizata. Ce putem face? Ar fi bine sa udati plantele cu apa de ploaie sau sa recuperati apele uzate (din baie, de la dus) pentru alimentarea rezervorului de toaleta. Exista o serie de sisteme care ne pot ajuta sa fim mai ecologici.

Reduceti consumul de carne produsa industrial

Probabil ca stiti, dar nu constientizati ca pentru a creste intensiv vite trebuie aranjate pasuni si trebuie produse furaje (soia, porumb, sfecla, rapita, etc.) si prin urmare sunt necesare mari suprafete agricole dobandite de cele mai multe ori cu pretul padurilor! In plus, aceste culturi intensive necesita apa si pesticide, ceea ce duce la epuizarea si poluarea panzelor freatice. Totodata, animalele rumegatoare, atunci cand digera, mai ales cand sunt hranite cu soia, creaza cantitati enorme de metan, acesta fiind un gaz extrem de poluant.

Sunt lucruri simple, unele tin chiar de bun simt :), deci nu ar trebui sa fie dificil sa contribuim astfel incat biodiversitatea sa fie protejata. Voi cum ati ales sa contribuiti?

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!

Sursa: jedonnevieamaplanete.be


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>