27Aug

Biserica Miresei din Campulung, un loc ca de poveste direct din legenda

Postat la 09:08:40 de ioana in:

Campulung cel mai vechi oras din Tara Romaneasca, acel gen de oras care ascunde o gramada de legende si locuri interesante. Pacat ca nu este suficient de promovat si vizitat. Numai in ceea ce priveste bisericile, Campulung se poate lauda cu unele dintre cele mai frumoase lacase de cult, 2 dintre ele datand din secolul 13. Iar Biserica Miresei este cu adevarat aparte.

Ne-am hotarat asadar sa facem o mica excursie pana la Biserica Miresei si sa descoperim putin din misterul acestui loc. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de Biserica Flamanda, nume dat chiar de Negru Voda, despre care legenda spune ca “a zabovit indelung pe o culme, pana a flamanzit, dar oamenii din preajma locului n-au avut cu ce sa-i ostoiasca foamea. Atunci s-a hotarat voievodul sa ii improprietareasca printr-un hrisov, facandu-i mosneni mandri si plini de darzenie in apararea acelor muscele.”

Biserica Miresei a mai avut un alt nume initial - Schitul Marculesti - dupa numele primului sau ctitor (din 1765) si avea o singura turla. Intre 1886 – 1890 s-a construit o noua biserica, care insa s-a degradat si a fost demolata si aceasta dupa 1943. Actuala biserica a fost construita intre anii 1941-1943 de catre Gheorghe Stefanescu, in memoria fiicei sale care a murit intr-un accident chiar in ziua nuntii, istorie trista din care a izorat si denumirea de Biserica Miresei.

Conceputa de cunoscutul arhitect George Matei Cantacuzino, Biserica Flamanda apartine stilului arhitectural moldovenesc al Musatinilor, cu care arhitectul se inrudea prin stramosii sai. Cei care au desavarsit constructia din piatra alba de Albesti au fost mesterii pietrari italieni, stabiliti la Campulung intre cele doua razboaie: Victor Mezzaroba, Luigi Pavoni si fratii de Nicolo.

Din pacate nu am putut vizita si interiorul, insa cu siguranta vom reveni pentru a descoperi si mai mult din istoria acestui loc. Am savurat insa peisajul superb din jurul bisericii, aceasta fiind asezata pitoresc pe varful unui deal de la marginea Campulungului, oferindu-ne o panorama extraordinara a muscelelor din jur.

Asadar, daca aveti drum prin Campulung nu uitati sa treceti sa vizitati si Biserica Miresei.

 

Vezi toate pozele la www.facebook.com/valeamare!

Afla mai multe despre Valea Mare!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , ,

One Response to Biserica Miresei din Campulung, un loc ca de poveste direct din legenda

  1. Pingback: Colegiul Carol I din Campulung, o traditie de invatamant si o mandrie musceleanaValea Mare | Direct din natura: savoare autentica pentru stilul tau de viata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>