23Aug

Branza: cat de multe stiti despre acest aliment?

Postat la 05:26:44 de ioana in:

branzaLaptele de vaca este un lichid uimitor, cu multi compusi, care poate fi transformat in multe produse hranitoare cum ar fi unt, iaurt sau branza. Dar cum devine laptele branza? Si ce sunt branza de vaci, zerul si cheagul? Ce este de fapt branza procesata? Chiar daca am stat si stau de atata timp la Valea Mare, tot nu aveam raspunsul la aceste intrebari. Dar m-am documentat si iata ce am aflat.

Ce trebuie sa stim despre branza:

  • Componenta din lapte implicata in productia de branza este o proteina solubila numita cazeina.
  • Originea cuvantului branza provine cel mai probabil de la „caseus” din latina (deci cazeina), care a fost derivat din cuvantul „Kwat” care inseamna sa fermenteze, sa devina acru.
  • Pentru a incepe procesul de fabricare a branzei, laptele trebuie sa fie acidulat, sau in termeni populari, sa fie acru. Acest lucru poate fi realizat prin adaugarea in laptele proaspat a unor bacterii de pornire, cum ar fi lactococci, lactobacilli, streptococci.
  • Urmatorul pas, numit coagulare, este ajutat de enzime, care pot fi pe baza de origine animala (cheag) sau pe baza de plante.
  • Cheagul este o enzima derivata din intestinul viteilor tineri. El a fost utilizat in fabricarea branzeturilor traditionale timp de secole si este inca folosit in Europa Centrala. Restul lumii a trecut la alte enzime.
  • In America, o persoana consuma in medie aproximativ 14 kg de branza anual. In Franta, liderul mondial in ceea ce priveste consumul de branza, o persoana consuma aproximativ 20 kg de branza pe an. In Romania, desi credeam ca suntem branzari mari, in realitate se consuma foarte putin: aproximativ 4 kg de branza pe an.
  • Pana la momentul in care enzimele (cheagul) produc coagularea, laptele este transformat in branza de vaci din care picura un lichid numit zer.
  • Zerul contine lactoza (zahar din lapte), vitamine, minerale si o cantitate mica de grasime. Proteina din zer deriva din zer lichid si este utilizata in multe alimente si suplimente, deoarece este usor de absorbit de catre corpul uman.
  • Branza de vaci se transforma in cas si in continuare are loc maturarea acestuia pana cand se ajunge la formarea branzei.
  • Branza proaspata de vaci nu este maturata si se strica de obicei in cateva zile, daca nu este consumata la timp.
  • Nutritional, branza a devenit o parte importanta a dietei noastre, furnizand proteine si calciu in doze concentrate in comparatie cu laptele. Insa, din pacate, continutul de grasimi saturate in multe branzeturi este foarte ridicat.
  • Sarea este o parte importanta in fabricarea branzeturilor si nu doar pentru aroma sa. Sarea pastreaza branza ca sa nu se altereze, indeparteaza umezeala din cas si mentine textura branzei. Unele branzeturi sunt atat de sarate incat se recomanda sa fie consumate ca un condiment pus pe mancare, cum ar fi de exemplu parmezanul, care se foloseste la paste si pizza.

Aflati mai multe despre ce tipuri de branza exista!

Surse: fooducate.com

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!  :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>