09Mar

Brocoli, o leguma minune ocolita de multi

Postat la 06:18:56 de ioana in:

brocoliEu tin minte cum in copilarie atat mama, cat si bunica incercau sa ma convinga sa mananc diverse legume, si nimic nu uram mai mult decat brocoli si conopida. Nu stiu de ce, dar cele doua legume nu ma atrageau deloc. Degeaba incerca mama sa ma convinga ca sunt foarte sanatoase, eu refuzam cu incapatanare. :) Nici acum nu sunt un mare fan al acestor legume, dar am hotarat sa ma interesez mai mult ce beneficii imi poate aduce consumul de brocoli si care este povestea acestei legume. Uite ce am aflat. :)

Se pare ca brocoli a fost cultivat pentru prima data in provincia italiana Calabria si a primit numele de “Calabrese”. Originea numelui actual al acestei legume se afla in latinescul “brachium”, care inseamna brat sau creanga. Brocoli este o leguma cu proprietati terapeutice foarte importante. Este bogat in vitamine (C si complexul B), minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) si poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.

Brocoli, bun pentru imunitate

Chiar daca nu iti place gustul de brocoli, asa cum nici mie nu imi place, gandeste-te in timp ce il mananci, ca are o multime de beneficii pentru sanatate. Printre acestea este si faptul ca ajuta sistemul imunitar, datorita continutului de carotenoide, care sunt o sursa de vitamina A. Aceasta, protejeaza celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. Datorita continutului de vitamina C, brocoli ajuta la reducerea simptomelor racelii. Bogat in calciu si potasiu, brocoli ajuta la reducerea presiunii sangelui, dar este util si celor care sufera de pierderea densitatii osoase (osteoporoza).
Mai mult, studiile recente au aratat ca datorita continutului sau mare de glucoza, intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. De asemenea, micsoreaza riscul aparitiei cancerului mamar. In urma cercetarilor in aceasta privinta, brocoli este considerat “leguma numarul 1” din categoria celor mai bogate substante anticancerigene. Brocoli impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor.  Persoanele care consuma zilnic 70 de grame de muguri de brocoli timp de doua luni sunt mai protejate impotriva gastritei, ulcerului si cancerului la stomac, arata un nou studiu. Brocoli contine sulforaphane, o substanta care are rolul de a distruge bacteriile responsabile de aparitia celor mai multe cazuri de ulcer sau alte boli gastrice.  

Cum trebuie sa gatesti brocoli astfel incat sa-si pastreze proprietatile

Se pare ca enzima care ii confera legumei proprietatile anticancer se distruge atunci cand brocoli este gatit mai mult decat trebuie. Cand gatesti la cuptorul cu microunde sau fierbi brocoli mai mult, beneficiile aduse de aceasta “leguma minune”, dispar. Metoda ideala de a gati brocoli este la aburi. Secretul este ca leguma sa isi pastreze culoarea verde, ceea ce se intampla doar daca sta la aburi 2 pana la 4 minute. Daca o lasi 6 sau 7 minute, vei pierde substantele cu proprietati anticancer.
Daca nu ai un aparat special pentru a gati brocoli la aburi, poti incerca urmatoarea metoda: umple un vas larg un sfert pana la o treime cu apa si adu-o la temperatura de fierbere. Apoi, intr-o strecuratoare mai mica, pune brocoli si asaza strecuratoarea deasupra vasului cu apa fierbinte, astfel incat apa sa nu atinga leguma. Acopera si lasa timp de 2 pana la 4 minute.

Cum se pastreaza brocoli la frigider

Brocoli se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru maxim 5 zile. Pentru a putea pastra brocoli o perioada mai lunga , chiar un an de zile, procedati in felul urmator: desfaceti buchetele, puneti-le in apa clocotita si fierbeti timp de 4 minute maxim. Clatiti cu apa rece, lasati sa se scurga bine si apoi puneti buchetelele in pungi ermetice, la congelator.

Citind mai multe despre aceasta leguma eu m-am convins sa o consum mai des. Tu mananci brocoli?

Nu uita sa dai ¨like¨ si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura: http://www.facebook.com/valeamare. Multumim!

Asteptam sa ne scrii si parerea ta!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Brocoli, o leguma minune ocolita de multi

  1. Pingback: Pranz sanatos si usor de pregatit. O contradictie in termeni?

  2. Pingback: Minerale: voi stiti ce rol au acestea in organismul nostru?Valea Mare | Direct din natura: savoare autentica pentru stilul tau de viata

  3. Pingback: Diabetul zaharat: cum sa reducem riscul consumand legume verziValea Mare | Direct din natura: savoare autentica pentru stilul tau de viata

  4. Radu says:

    Merci pentru articol. Foarte instructiv. Si eu voi incepe sa consum Brocoli mai ales pentru substanta sulforaphane care se pare ca este eficienta impotriva virusului Helicobacter Pylori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>