06Feb

Cafea – ce stim despre consumul acesteia?

Postat la 04:00:26 de ioana in:

cafeaE iarasi… LUNI! Da, dupa un weekend odihnitor, mai ales pe asa o zapada, ne intoarcem la munca. Dar cum sa ne trezim mai usor pe vremea aceasta, daca nu cu ajutorul unei cani mari si fierbinti de cafea? Nu-i asa ca ai chiar acum una in fata ta, pe birou? Stiam eu… :)

Dar ce altceva mai stii despre consumul de cafea in afara de faptul ca te trezeste bine de tot? Atatea zvonuri umbla, ba c-ar fi sanatos, ba daunator, ba ca previne boli, ba ca le cauzeaza… Daca vrei sa afli mai multe, asaza-te confortabil, soarbe o gura de cafea si citeste in continuare. :)

Consumul de cafea – mituri si adevaruri

Consumul de cafea este uimitor din punct de vedere al actiunii asupra corpului uman. Se stie, consumul de cafea reprezinta un stimulent pentru inima si creste tensiunea arteriala pe termen scurt. Totusi, nu exista dovezi concrete ale efectului cafelei pe termen lung asupra tensiunii. Bineinteles, daca suferi de hipertensiune, ar trebui sa te orientezi catre cea decofeinizata.

De asemenea, consumul de cafea incetineste imbatranirea, datorita cantitatii mari de antioxidanti continuta si poate chiar sa diminueze senzatia de foame, dar asta inseamna ca ne ajuta sa slabim? Nicidecum. Fara o dieta corespunzatoare si un stil de viata sanatos, cafeaua nu poate face minuni.

Se spune ca ar trebui sa evitam consumul excesiv de cafea, insa ceea ce ar trebui sa facem, este sa calculam cantitatea de cafeina consumata, deoarece este bine ca aceasta sa nu depaseasca 200 mg/zi. Iata cateva informatii aproximative care te-ar putea ajuta:

  • O cana (150 ml) de cafea la filtru     – 100 mg de cafeina;
  • O ceasca (30 ml) de cafea expresso – 40 mg de cafeina ;
  • Un baton de ciocolata (50 g)           – 50 mg de cafeina.

Consumul de cafea – efecte uimitoare

Se pare ca daca consumam cafea, aceasta ne poate ajuta la prevenirea unor boli foarte grave, cum ar fi cancerul. Cercetatorii au observant ca bautorii de cafea, au cu 50% mai putine sanse de a face cancer de  ficat decat cei ce nu consuma cafea deloc. De asemenea, legaturi au fost descoperite si intre consumul de cafea si diminuarea riscului de cancer de sancancer de col uterin sau  cancer rectal.

Consumul de cafea a fost asociat si cu un risc mai mic de a suferi de dementa, inclusiv de Alzheimer. Un studiu finalilzat in anul 2009 in Finlanda, a aratat faptul, ca din 1400 de persoane monitorizate timp de 20 de ani, cei care au baut 3-5 cesti mici de cafea pe zi, si-au diminuat cu 65% riscul de a dezvolta o forma de dementa, in comparatie cu cei care nu au baut deloc sau doar ocazional.

Diabet zaharat? Mai putin intalnit la bautorii de cafea. Se pare ca anumite proprietati ale cafelei ar contribui semnificativ la scaderea nivelului de zahar din sange… cu conditia sa nu beti cafea cu zahar, bineinteles.

Si lista nu se opreste aici. Consumul de cafea pare sa aiba multe alte beneficii, pe langa revigorare si placerea gustului. Asadar, numai vesti bune pentru iubitorii de cafea!

Sursa: doarnatural.ro

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>