06Nov

Castrul roman Jidova din Campulung Muscel, ecoul unei epoci indepartate

Postat la 16:25:48 de Valea Mare in:

Castrul roman JidovaAsa cum am promis, continuam sa va dezvaluim locurile interesante din zona musceleana a Valea Mare si a Campulungului. Si astazi ne oprim asupra unui vestigiu care ne-a fascinat intotdeauna, inca din copilarie: Castrul roman Jidova (gasit uneori si sub denumirile de Castrul Jidava sau Sidova). Situat la iesirea din Campulung spre Pitesti, acesta este cea mai importanta si mai bine pastrata constructie militara de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus si singura edificata din piatra.

Construit intre anii 190-211, in timpul imparatilor Commodus si Septimius Severus, Castrul roman Jidova a fost o importanta tabara militara permanenta din sistemul de fortificatii militare defensive care se intindea de la Dunare pana la Rucar. Numele antic al castrului nu este cunoscut, insa tarziu dupa retragerea aureliana, zidurile inca solide ale castrului sunt atribuite fabulosilor oameni inalti si puternici care populau lumea la inceputurile ei, denumiti jidovi in limbaj popular si intalniti in majoritatea mitologiilor europene.

Castrul roman Jidova, unul dintre cele mai bine pastrate castre romane din Dacia romana

Inca poate fi vazut zidul de incinta din piatra, cu portile si turnurile adiacente, dar si unde se aflau cladirea ofiterilor, locuinta comandantului, magazia in care erau adapostite proviziile pentru hrana soldatilor si a cailor, precum si ingeniosul sistem de incalzire prin pardoseala cu aer cald, specific tehnicii romane, asa-numitul hypocaustum.

In muzeu, un pusti istet parca iesit direct din ¨Ciresarii¨ si atotstiutor in tot ce inseamna castrul roman prezinta cu mult entuziasm obiecte din ceramica (opaite, caramizi si fragmente de tigle cu inscriptii, amfore, piese de pavimentum si mozaic, piese pentru hypocaustum), arme (varfuri de sageti, sulite, cutite), sau accesorii de echipament militar. In incinta castrului se pastreaza o parte din cladirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – cladirea comandantului, cladirea ofiterilor, Horreum – magazia de cereale). Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtina si, partial, turnurile portii Praetoria (poarta principala de intrare), turnul semirotund din coltul de sud-vest, cat si celelalte turnuri ale portilor Decumana, Dextra si Sinistra de pe laturile nord, est si vest.

Asadar, daca aveti drum prin Campulung, merita sa va opriti si la Castrul roman Jidova, pentru ca va fi o experienta care va poate duce aproape de o epoca foarte indepartata. Il gasiti deschis de marti pana duminica, intre orele 09:00 si 17:00. Vedeti toate pozele la facebook.com/valeamare!

Sursa: Muzeul Judetean Arges

Nu uitati sa dati LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a intra in concurs si pentru a fi la curent cu ultimele noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>