18Sep

Colegiul Carol I din Campulung, o traditie de invatamant si o mandrie musceleana

Postat la 11:05:06 de Valea Mare in:

Colegiul Carol IContinuam cu povestile inedite ascunse de Campulung Muscel. Foarte aproape de Biserica Flamanda, despre care v-am povestit acum ceva timp, se afla terenul ales acum 124 de ani la initativa lui Carol I de Dimitrie Sturza si de Spiru Haret pentru construirea in Campulung a noii locatii a Scolii Normale ¨Carol I¨ din Bucuresti, devenita mai tarziu Colegiul Carol I. In plina reforma a sistemului de invatamant din Principatele Romane, ideea a fost atat pe placul campulungenilor, cat si pe cel al tuturor muscelenilor, care de altfel au si trimis o telegrama de multumire presedintelui de atunci al Senatului, Nicolae Kretzulescu.

Pe 11 ianuarie 1890 au demarat lucrarile de constructie, dupa planurile arhitectului Socolescu si sub coordonarea unuia dintre antreprenorii italieni ai timpului, Giovani Batista Dreina, iar pe 26 octombrie 1892 au fost finalizati cei 8000 de metrii patrati care compuneau cele 113 incaperi si amfiteatrul din Colegiul Carol I. Pe langa miile de invatatori pe care i-a dat intregii tari incepand cu momentul de cotitura in care s-a luat decizia constructiei sale, Colegiul Carol I a reprezentat si inca mai reprezinta o adevarata capodopera arhitecturala si merita sa il vizitati daca aveti drum prin Campulung. :)

Vezi toate pozele la www.facebook.com/valeamare!

Afla mai multe despre Valea Mare!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Colegiul Carol I din Campulung, o traditie de invatamant si o mandrie musceleana

  1. Marta says:

    E liceul in care mi-am facut studiile. Cand eram eleva nici nu imi dadeam seama de isoria si frumusetea cladirii. Astazi imi pare rau ca nu am admirat si nu am savut mai intens clipele petrecute acolo…

    • Valea Mare says:

      Intr-adevar, este o cladire foarte frumoasa si plina de istorie. Insa intotdeauna percepem altfel lucrurile cand suntem mici :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>