20Aug

Conacul Alimanisteanu de la Bilcesti, o urma ascunsa a unor timpuri trecute

Postat la 19:10:53 de Valea Mare in:

Bilcesti este unul dintre satele frumoase din comuna Valea Mare, poate satul cu cea mai frumoasa priveliste, datorita altitudinii. Si aici, daca te avantezi prin ferma Bilcesti, ajungi la frumosul Conac Alimanasteanu, sau mai exact la ramasitele inca impresionante ale acestei bijuterii arhitecturale construita de boierul Alimanasteanu si proiectata de faimosul arhitect Octav Doicescu in prima parte a secolului trecut pentru a gazdui partidele de vanatoare ale Regelui Mihai si ajunsa in prezent sa gazduiasca cateodata vitele si caii localnicilor… Ar fi multe de spus despre el, dar o vom face cu alta ocazie. Oricum, este un domeniu care si-a pastrat frumusetea si peste ani si ani, asezat pitoresc la marginea padurii si alaturi de o livada minunata plina de mere, prune, coacaze, mure, afine si chiar si de trandafiri.

Vezi toate pozele la www.facebook.com/valeamare!

Afla mai multe despre Valea Mare!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to Conacul Alimanisteanu de la Bilcesti, o urma ascunsa a unor timpuri trecute

 1. Ion says:

  Am fost prima (si din pacate ultima oara) la Bilcesti la inceputul anilor 90, cand castelul tocmai trecuse printr-un incendiu, insa i se refacuse acoperisul din sita. In interior se mai vedeau urmele focului – tin minte laboratoare cu mese acoperite cu faianta, pe care era funingine. Din fericire, partea cu salonul (superb, cu ferestre pe 2 laturi) nu fusese afectata de foc. Intre imaginile pe care le am cu partea catre sat (eu am venit prin padure, dinspre Valea Romanestilor si m-am intors pe sosea catre Campulung) tin minte un gard superb din caramida, zugravit cu alb si cu acoperis de sita. Am fost ieri pe fuga in Bilcesti sa il revad, dar nu am mai gasit decat 2 stalpi de poarta. Oare ma insel? A fost un astfel de gard? Mai are cineva poze cu el? Parea a fi desenat tot de un arhitect (probabil tot Dl. Doicescu), nu parea gandit de constructori direct.

 2. Valea Mare says:

  Ar fi extraordinar daca ar reusi sa il restaureze. E pacat sa ramana asa. Plus ca ar avea chiar potential turistic!

 3. Multumesc de invitatie, tinem legatura! :-)
  “Castelul” proiectat de arh. Ocatv Doicescu este acum in proprietatea familiei Gh. Axinte din Pitesti, o familie de oameni deosebiti care intentioneaza sa-l restaureze.

 4. Valea Mare says:

  Am inteles, acum este cat se poate de clar. Am facut modificarea de rigoare si in articol, ne cerem scuze pentru neconcordanta. Poate daca aveti drum vreodata pe acolo putem sa il vizitam impreuna. Apropo, aveti idee cine l-a cumparat?

 5. Este vorba despre 2 cladiri: una proiectata de arh. Berechet si unde in prezent se afla sediul firmei pomicole din zona, “ferma Bilcesti” cum apare aici si numita in zona “Conacul” si alta proiectata de arh. Octav Doicescu integral si numita “Castelul”. “Castelul” este cel care apare in fotografiile cu detalii de arhitectura publicate aici.

 6. Valea Mare says:

  Ma bucur sa ne cunoastem, D-le Doicescu si felicitari pentru realizarile exceptionale ale tatalui dumneavoastra. In cazul acesta cu siguranta dumneavoastra stiti cel mai bine toate detaliile… informatiile noastre au fost culese de pe unde am putut, pentru ca nimeni nu mai stie exact ce si cum despre conac… Pacat, pentru ca e o cladire extraordinara, asezata intr-o locatie superba! Am inteles ca a cumparat-o cineva din Pitesti. Structura pare a fi fost refacuta (cel putin acoperisul cu siguranta a fost refacut), oricum cred ca in general e in stare buna. Problema e la decoratiuni si finisaje, care sunt complet distruse…

 7. A .D says:

  Atentie , este si Biserica , care cred ca a fost facuta de D. I. Berechet ( cred ) . Si nu mai exista o casa in zona unde venea Regele Mihai ? Sau tot despre asta este vorba !In timpul razboiului familia mea ( sunt fiul Arh. O. Doicescu ) se refugiase la Campu Lung si-l vedea pe Alimanisteanu des , se gandeau la casa de la Bilcesti . Acuma stiti a cui este , dar nu terenul . Pe blogul : http://www.octavdoicescu.blogspot.com .,este si un desen original al tatalui meu privind Bilcesti . Infine ,totu-i sa nu dispara pt. ca este in stare proasta !

 8. Valea Mare says:

  Am cercetat mai amanuntit si cred ca aveti dreptate. Se pare ca planurile initiale au fost ale lui Dumitru Ionescu Berechet, insa cel care a facut proiectul final a fost Octav Doicescu.

 9. A.D says:

  Conacul a fost proiectat si construit de Arh. Octav Doicescu ( inceput in 1939, aproape terminat in 1946 ) . Cred ca este o confuzie ce priveste alta casa din zona .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>