29Jul

Cum sa alegem cea mai sanatoasa paine

Postat la 07:53:09 de georgiana in:

cum-sa-alegi-cea-mai-sanatoasa-paineVoua nu vi se intampla adesea sa ajungeti in fata raftului cu paine si sa nu stiti pur si simplu ce sa alegeti? Painea, considerata pana nu demult un aliment de baza, vine acum in sute de sortimente, care mai de care mai „sanatoase”, „complete”, „integrale”, etc. Daca stam insa sa analizam putin lucrurile, exista benefecii pe care le are oricare tip de paine, indiferent de tipul de cereale si seminte din care este facuta.

Criterii pentru alegerea celui mai sanatos tip de paine

Painea integrala 100%

Nu toate tipurile de paine integrala sunt la fel. Alege painea care promite acest 100% si nu te lasa pacalit de cuvinte mai pompoase ca multicereale, din bob intreg, etc. Toate tipurile de ingrediente ar trebui sa contina cuvantul „integral”. Cea mai buna optiune este cea din germeni intregi.

Painea trebuie sa contina 2-3 grame de proteine

Asigura-te ca la painea pe care o alegi are un continut nutritiv cu cel putin 2-3 grame proteine/felie. Proteinele sunt cele care „tin de foame” si unul dintre macronutrientii pe care ar trebui sa-i gasim in fiecare tip de paine. Unele sotimente folosesc soia tocmai pentru a creste cantitatea de proteine, ceea ce este in regula.

Painea trebuie sa contina 2-3 grame fibre

Fiecare felie de paine ar trebui sa contina si cel putin 2 grame fibre. Fibrele controleaza nivelul de zahar din sange si colesterolul.

Nivel scazut de zahar

De obicei ne ferim de zahar, mai ales in paine. Dar uneori acesta este necesar, asa ca mai putin de 2 grame/felie nu este o crima. Cantitatea de zahar nu trebuie insa sa fie mai mare decat cea de fibre sau cea de proteine.

Alege varianta fara gluten!

Nu este usor sa gasesti un tip de paine fara gluten, dar nici imposibil. De obicei, cea integrala si cea din orez brun nu contine gluten. La fel si cea din multicereale.

Naturala sau organica

Ideal este sa alegi un sortiment de paine organica sau macar naturala. Ai grija insa, aceasta s-ar putea sa nu contina toate specificatiile de mai sus.

Mai poti, de asemenea, sa achizitionezi un aparat de facut paine si sa decizi tu ce fel de ingrediente folosesti si in ce cantitate. Mai multe despre beneficiile pe care le are fiecare tip de paine gasesti si aici.


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>