06Mar

Despre fructul de kumquat

Postat la 06:38:57 de ioana in:

Am avut ocazia sa mananc pentru prima data aceste fructe acum cativa ani cand am vizitat un fructul de kumquatprieten in Italia.

Am fost fascinata de copacul mic si plin de fructe din gradina acestuia si mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca nu sunt doar decorative ci se pot manca. De atunci sunt mereu in cautarea acestui fruct. :)

Fructul de kumquat a fost inclus la inceput in familia citricelor si ulterior separat de acesta si inclus in familia Fortunella care contine mai multe specii asiatice. Numele sau inseamna “fruct oval”, provenind de la “kin chantu”, aceasta fiind una dintre formele utilizate in Asia pentru a descrie aceasta familie de fructe.

Kumquat este un copac cu o crestere lenta, cu aspect compact si cu inaltime cuprinsa intre 2.4 si 4.5 metri. Originea sa este aparent China si a fost cultivat in Europa incepand cu a doua jumatate a secolului al 19 lea. Temperaturile ridicate sunt agreate de acesta specie, ideale fiind valorile cuprinse intre 26-37 grade Celsius, deci visul meu de a cultiva la Valea Mare acest pom fructifer a fost spulberat.

Pentru utilizarea in bucatarie sub forma de fruct proaspat, direct din natura, se obisnuieste culegerea fructului de kumquat impreuna cu 2-3 frunze atasate de acesta, pentru pastrarea proprietatilor naturale (in supermarket nu se intampla foarte des sa il gasesti in aceasta forma). Datorita cojii groase, fructul de kumquat se conserva proaspat pentru mai mult timp. Fructele sunt foarte aromate si suculente, iar coaja acestora este dulce si poate fi consumata impreuna cu fructul.

Beneficiile fructului de kumquat

La fel ca si citricele, fructul de kumquat este sarac in calorii, 100 de g de fruct proaspat avand doar 71 de calorii. Cu toate acestea, sunt o sursa bogata de fibre, minerale, vitamine si antioxidanti, contribuind la sanatatea noastra. Aceste fructe sunt unice si diferite de cele din familia citricelor, deorece se consuma si coaja, aceasta continand multe uleiuri esentiale, antioxidanti si fibre.

Fructul de kumquat este bogat in vitamina C, un puternic antioxidant natural care sintetizeaza colagenul si vindeca ranile, ajuta la prevenirea bolilor neuro-degenerative, artrita si diabet, eliminand radicalii oxidanti din organism. Totodata vitamina C ajuta si la absorbtia fierului in organism.

Fructul de kumquat contine o mare cantitate de vitamine din complexul vitaminic B, cum ar fi tiamina, riboflavina sau niacina. Vitaminele B lucreaza impreuna la sustinerea metabolismului, mentinerea pielii sanatoase si tonusului muscular, intarirea functionarii sistemului imunitar si sistemului nervos si participa la dezvoltarea si diviziunea celulara. De asemenea, ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului, depresiei si bolilor cardiovasculare.

Alegerea si depozitarea fructelor de kumquat

Fructele kumquat sunt disponibile in perioada noiembrie –iunie. Atunci cand alegem acest fruct el trebuie sa fie tare, neted si de un portocaliu stralucitor. Evita fructele necoapte, fructele de culoare verde si cele deteriorate. Acestea se pastreaza foarte bine si pot fi stocate la temperatura camerei timp de aproximativ 3-4 zile si pana la trei saptamani daca le pastrezi in frigider.

Cum se consuma fructele de kumquat

Fructele de kumquat trebuie lasate sa se coaca inainte de a fi culese. Acestea pot fi savurate in stare proaspata, adaugate in salate, confiate sau ca si garnitura. Au un gust si mai bun daca inainte de a le consuma le strangi usor intre degete, astfel incat se unifiormizeaza aroma cojii si a miezului.

Eu sunt un mare fan al acestui fruct si le caut ori de cate ori ajung intr-un supermarket. :)

Nu uita sa dai ¨like¨ si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete sau sfaturi direct din natura: http://www.facebook.com/valeamare. Multumim!

Nu uita sa ne scrii parerea ta despre acest articol!

Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>