25Jan

Dulceata de casa, provizii dulci pentru iarna, dar totusi sanatoase

Postat la 04:00:44 de ioana in:

dulceata de casaZilele cu temperaturi de toamna au disparut de mult si iata ca in sfarsit avem parte de o iarna adevarata. La Valea Mare ninge viscolit si temperaturile sunt din ce in ce mai scazute, ceea ce mie imi provoaca o pofta extraordinara de dulce, deci nu pot sa fac altceva decat sa dau buzna in camara bunicii, printre apetisantele borcane de toate culorile, doldora de dulceata de casa! :)

Chiar daca sunt mult prea ocupata, pentru gustul meu, nu am sa renunt sa fac dulceata de casa si stiti de ce? Pentru ca aceasta este poate printre cele mai sanatoase si gustoase dulciuri de care ne putem bucura, in special in sezonul rece. Si cate si mai cate retete poti face cu ea…

Dulceata de casa – de la gust la beneficii

Din pacate, desertul servit pe vremuri – dulceata de casa cu un pahar de apa rece – a fost inlocuit din ce in ce mai mult cu dulciuri pline de coloranti, conservanti, E-uri si alte chimicale, extrem de usor de gasit pe rafturile marilor magazine.

Insa dulceata de casa, cea pe care o puteti gasi pe rafturile de lemn ale bacaniilor romanesti cu produse naturale, reprezinta o sursa de vitamine, minerale si antioxidanti, numai bune pentru zilele geroase care ne asteapta. Desigur, imi veti spune ca zaharul continut nu este sanatos, insa in mod evident conteaza si cat de multa dulceata de casa consumi – doar este un desert, nu un fel principal de mancare, asadar consumati-l cu moderatie! :)

Exista totusi cateva secrete pentru ca fructele delicioase din dulceata de casa sa-si pastreze toate elementele nutritive in stare intacta:

  • trebuie sa fie preparate in cantitati mici si la o temperatura de maxim 70°;
  • unele fructe (cum ar fi prunele) trebuie puse cu pielita pentru a nu se inlatura fibrele, vitaminele si antioxidantii esentiali;
  • dulceata de casa se pune in borcane extrem de curate care trebuie sigilate bine si depozitate intr-un loc uscat.

Tipuri mai “exotice” de dulceata de casa cu fructe bune-bune la toate:

dulceata de casa de afine: cu un continut mare de vitamine A, C (ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale si a circulatiei cardiovasculare), B, E, fibre, antioxidanti, tanin (regleaza flora intestinala), glucochinina (reduce nivelul de zahar din sange), afinele sunt numai bune pentru o dulceata ca la carte!

dulceata de casa de macese: cu un continut de vitamina C de 50 de ori mai mare decat al lamaii si cu multe alte vitamine (A, B1, B2, K, P, PP, E), macesele vitaminizeaza organismul, sunt foarte bune pentru numeroase boli renale, cardiovasculare sau gastrice si imbunatatesc functionarea sistemului nervos si a celui respirator.

- dulceata de casa de cirese amare: ciresele amare au toate proprietatile specifice cireselor obisnuite si in plus sunt recomandate pentru tratarea durerilor musculare, bolilor hepatice sau afectiunilor inflamatorii.

Dulceata de casa – de la traditional la… original

Si mai exista atatea si atatea tipuri de dulceata de casa, adevarate experiente pentru papilele tale gustative: dulceata de casa de ardei iute, ghimbir, ceapa sau dulceata de casa de… lapte! Da, lapte! :) ai auzit bine si chiar trebuie s-o incerci!

Eu deja stiu ce voi face diseara: clatite (ca pretext pentru a manca putina dulceata de casa)! Cu gandul deja la bunatati, iti urez o zi frumoasa si rabdare pana cand ajungi acasa! ;)

Sursa: doarnatural.ro

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>