03Oct

Fructoza – ce este si de ce se gaseste in multe produse alimentare

Postat la 04:00:28 de ioana in:

fructozaAdeseori cand citim etichetele unor produse alimentare cum ar fi: ketchup, bauturi racoritoare, bauturi energizante, cereale, prajituri, paine, biscuiti, inghetata, conserve de supe si multe alte produse, gasim scris printre ingrediente, fructoza.

Cei mai multi dintre noi, cred ca fructoza are ceva de-a face cu fructele, ceea ce intr-un fel este corect, deoarece este un indulcitor derivat din zaharul natural din fructe. Ei bine, in realitate, nu este chiar asa, pentru ca fructoza gasita in alimentele procesate, este o poveste complet diferita. Ea este obtinuta in urma unui proces chimic, pe cale industriala, fiind extrasa  din: cicoare, napi, amidon de cartofi sau de porumb care uneori poate fi modificat genetic.

Fructoza industriala versus fructoza naturala

Fructoza (zaharul din fructe) si zaharul rafinat, gasite in dulciuri, au acelasi numar de calorii – 4 calorii/1 gram. Cu toate acestea, merele, perele sau portocalele nu ingrasa, asa cum o fac ciocolata sau biscuitii. Dulciurile asa-zise dietetice, care au fructoza in loc de zahar, sunt la fel de daunatoare pentru silueta ca si ciocolata cu zahar obisnuit. Un experiment, a demonstrat faptul ca cei care consuma dulciuri dietetice se ingrasa la fel de mult precum cei care aleg variantele obisnuite. In plus, concentratia de fructoza din dulciuri este mult mai mare decat cea din fructe. Spre exemplu, un kilogram de mere contine aceeasi cantitate de zahar – 50 g – cat o savarina. Si cat de usor mancam savarina si cat de greu kilogramul de mere! :)

Cel mai bun mod de a reduce consumul de fructoza obtinuta pe cale industriala si alte zaharuri adaugate in dieta ta, este de a verifica produsele pe care le consumi, citind cu atentie etichetele. Limiteaza pe cat posibil, consumul de produse care contin indulcitori industriali, precum fructoza, zaharoza, glucoza (dextroza) si consuma fructoza direct din natura, de la sursa, adica din fructe. In acest fel consumi zahar natural si in plus beneficiezi de fibre si antioxidanti.

Nu uitati sa dati LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!

Asteptam parerile voastre!

 


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>