11Sep

Hrean: proprietati dincolo de gustul puternic si iute

Postat la 04:59:01 de ioana in:

hreanCu o friptura frageda, intr-o salata de sfecla rosie, cu un ou fiert sau in ceea ce austriecii numesc “Apfelkren”, adica un amestec de hrean tocat si mar ras, hreanul nu doar ca adauga un strop de aroma mancarurilor noastre, dar este si extraordinar de sanatos! Iata care sunt cele mai importante proprietati:

Proprietati hrean, pentru o viata sanatoasa:

  • proprietati antivirale si anticancerigene: sarac in calorii, dar bogat in fibre, antioxidanti si vitamina C, hreanul intareste sistemul imunitar, previne infectiile virale si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Mai mult, hreanul contine glucosinolate, compusi esentiali in lupta impotriva cancerului continuti si de broccoli, ambele fiind legume crucifere (alaturi de ridichi, nap, conopida si varza).
  • proprietati minunate pentru digestie: hreanul este un bun stimulent gastric, poate ameliora apetitul si contribuie la o buna functionare a bilei. De asemenea, acesta stimuleaza metabolismul si are proprietati diuretice si laxative.
  • eficient impotriva durerilor de cap: cand simti ca te ia o durere puternica de cap, uita de pastile si incearca o compresa cu frunze de hrean! Functioneaza asemenea unui analgezic, in special in cazul durerilor provocate de o raceala. Poti incerca si comprese cu hrean pe piept pentru a ameliora bronsita, tusea, congestia pulmonara sau simpla raceala, acesta fiind recunoscut pentru efectul sau expectorant si de decongestie al cailor repiratorii.
  • proprietati esentiale impotriva reumatismuluihreanul nu doar ca are puternice proprietati antiinflamatoare, insa poate lua durerea “cu mana” atunci cand este dat prin razatoare, pus intr-o compresa si asezat pe locul dureros.
  • proprietati impotriva paradontozei: mestecat crud, hreanul ras poate fi deosebit de eficient impotriva paradontozei, dar si a respiratiei neplacute, iar daca nu poti suporta taria, incearca sa-l amesteci cu putin morcov ras.

Cum ne mai ajuta consumul de hrean?

Hreanul contine si cantitati semnificative de vitamina B, calciu, potasiu, magneziu sau fier si ajuta in lupta impotriva anemiei. Totusi, acesta trebuie evitat de persoanele care sufera de ulcer, tulburari renale, hipertensiune, de femeile gravide si de copiii mici.

Ei, ce zici de o lingurita de hrean la masa?

Sursa: doarnatural.ro

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!  :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Hrean: proprietati dincolo de gustul puternic si iute

  1. Pingback: Pranz sanatos si usor de pregatit. O contradictie in termeni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>