24Jul

Legume si fructe proaspete? Cum putem sa le pastram cel mai bine

Postat la 06:37:14 de ioana in:

legumePentru ca vara legumele reprezinta o parte deosebit de importanta din dieta noastra zilnica, este important sa stim faptul ca multe dintre aceste legume proaspete nu trebuie tinute la frigider, chiar daca o salata rece poate fi mai racoritoare decat una la temperatura camerei. :) De ce? Pentru ca, depozitandu-le in frigider, gustul si textura lor se vor altera rapid. Iata, asadar, ce legume si fructe nu ar trebui sa se gaseasca in frigider, ci mai degraba in camara sau intr-un loc intunecos, cu racoare.

Legume si fructe proaspete care se deterioreaza la frigider:

  • Rosiile: probabil ca si pentru voi salata de rosii cu branza este la ordinea zilei in aceasta perioada a anului, motiv pentru care ar fi bine sa stiti ca nu este recomandata depozitarea rosiilor in frigider, deoarece se vor inmuia mult mai repede si isi vor pierde din savoare (care, si-asa, nu mai este ca altadata…). Mai mult, membrana acestor fructe va fi afectata, devenind fainoasa si moale. Ideal este sa depozitam rosiile intr-un loc racoros, departe de lumina soarelui, iar daca nu sunt foarte coapte, sa le lasam sa se coaca, deoarece cu cat sunt mai rosii, cu atat mai mare este cantitatea de licopen din coaja (substanta cu puternice proprietati antitumorale, care diminueaza riscul de cancer, ateroscleroza, infarct sau boli degenerative).
  • Ceapa: tinuta in frigider se inmoaie si nu mai ramane la fel de crocanta ca in momentul in care o luati din piata. Mai mult, mirosul de ceapa poate afecta si alte legume proaspete, fructe sau alte produse din frigiderul tau, cartofii fiind cei mai afectati de gazele emanate de ceapa. Odata taiata, ceapa se poate depozita la frigider, insa inainte incearcati sa o tineti intr-un loc intunecat si uscat.
  • Cartofii: atunci cand sunt tinuti la frigider, amidonul din compozitia lor se transforma in zahar, facandu-i astfel mult mai dulci. Mai mult, aspectul cartofilor este afectat, culoarea acestora devine mai inchisa si  gustul se pierde. Tinuti intr-un loc intunecat si la o temperatura relativ scazuta, cartofii pot ramane proaspeti si pana la 3 saptamani, iar pentru a preveni incoltirea lor, strecurati un mar in sacul de cartofi.
  • Avocado: este o sursa minunata de grasimi mononesaturate, care poate fi adaugat in orice salata sau consumat pur si simplu. Acest fruct nu trebuie tinut la frigider daca nu este taiat, pentru ca isi va pierde din calitatile nutritive si se va coace mult mai greu.
  • Bananele necoapte: trebuie tinute la temperatura camerei, pentru ca la temperaturi extreme se altereaza rapid, fara a se coace. Odata coapte, ele pot fi depozitate in frigider si, chiar daca in ceea ce priveste coaja se vor observa modificari ale culorii, fructul nu va fi afectat.
  • Citricele: portocalele, lamaile, grepfrutul nu trebuie depozitate in frigider daca nu sunt curatate de coaja / taiate, pentru ca astfel isi vor pierde mare parte din aroma, iar miezul va deveni mai uscat si coaja mai tare. Aceste fructe trebuie  tinute intr-un bol, la temperatura camerei.

Sursa: doarnatural.ro

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>