19Sep

Macesele: proprietatile unor fructe de padure mai putin cunoscute

Postat la 05:19:53 de ioana in:

maceseleSaptamana trecuta, facand o plimbare pe dealurile din apropiere, mi-am dat seama ca peste tot era plin de macese si nimeni nu se prea inghesuia sa le culeaga, spre deosebire de catina, mure, afine si alte fructe de padure aflte in sezon. Mai mult, mi-am dat seama ca multi oameni nici nu constientizeaza ca micutele fructe rosii sunt comestibile. Asa ca m-am gandit sa ma documentez si sa va prezint macesele. :) In primul rand ar trebui sa stim ca daca vrem sa folosim macesele in scop medicinal cel mai bine ar fi sa le recoltam cand sunt in parg, nu cand sunt complet coapte si devin moi, deoarece in aceasta faza ele contin cantitatea cea mai mica de substante active. Un alt aspect important ar fi ca dupa recoltare macesele se prelucreaza imediat pentru a nu se degrada substantele active. Prelucrarea se face in vase de lemn, de sticla sau de ceramica smaltuita, pentru a impiedica degradarea vitaminei C.

Ce contin macesele?

Macesele contin: apa 49%, zaharuri 21%, proteine 3,6%, acizi 3,5% , celuloza 23%, substante minerale 2,8%, vitamina A si vitaminele B1,B2, E si K .

Cum putem folosi macesele?

Macesele se pot regasi in retetele multor mancaruri, sosuri sau supe, dulceturi, siropuri, lichioruri, dar si a unor produse cu efect terapeutic precum maceratul, uleiul, pulberea si ceaiul. Preparate insa incorect, ele isi pot pierde foarte usor calitatile si efectul benefic pentru sanatatea noastra:

  • Ceaiul de macese se obtine prin oparirea fructelor cu apa clocotita (infuzie) sau prin fierbere, timp de 5-15 minute, macesele introducandu-se in apa dupa primul clocot. Infuzia este indicata pentu a nu distruge vitaminele si se prepara din 10-15 fructe zdrobite peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se acopera, se lasa timp de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se beau 2-3 asemenea ceaiuri pe zi, fiind indicate pentru stimularea sistemului imunitar.
  • Tinctura este un bun tonic si sedativ. Pentru a o prepara se pune la macerat o jumatate de kilogram de pulpa de macese, fara samburi, cu o jumatate de kilogram de miere. Se lasa la macerat 5-8 zile pana cand se formeza un suc rosu peste care se adauga jumatate de litru de alcool de 60 de grade. Se mai macereaza inca 2-3 zile, dupa care se strecoara si se pune in sticle.
  • Maceratul de macese obtinut la rece este foarte bogat in vitamine. Se pun 100g de macese intr-un litru de apa si se lasa la macerat 12 ore. Apoi se dizolva 100g de miere, se filtreaza si se pastreaza la rece. Se recomanda consumul a 2-3 cani pe zi, pe tot parcursul sezonului rece.
  • Macesele curatate de seminte si de perisori, transformate in pulbere, pot fi amestecate in proportie de doua parti pulbere de macese si o parte miere de albine, amestecul fiind recomandat impotriva viermilor intestinali. Pulberea de macese se obtine din fructe uscate si este recomandat sa o pastram in borcane de sticla bine inchise, intr-un loc intunecos si rece maxim 15 zile, deoarece substantele active se oxideaza destul de repede.
  • Siropul de macese este tonic, apara organismul de infectii, ajuta la fixarea calciului in oase, accelereaza producerea de celule rosii, mentine permeabilitatea sangelui si intareste organele interne. Peste 250 g de macese uscate se toarna 1,5 l de apa clocotita si se lasa la macerat 12 ore. Apoi se filtreaza, se adauga 0,5 kg de zahar brut si se fierbe pana scade si capata consistenta dorita. Se toarna in sticle uscate si fierbinti, se astupa ermetic si se fierb in bain marie.
  • Puteti prepara si gem de macese. Se iau 2 kg de macese, se spala, se taie in jumatati, se indeparteaza cu grija semintele si perisorii, se asaza intr-un vas, se acopera cu apa si se pun la fiert dupa care se trec printr-o sita fina. In final se pun parti egale de pasta si de zahar brut si se fierb din nou cateva minute. Gemul se toarna in borcane bine oparite care se inchid bine si se pun la rece.

Sursa: naturalnews.com

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!    :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>