16Oct

Manastirea Aninoasa, refugiu putin stiut, pitoresc si plin de istorie

Postat la 10:21:02 de Valea Mare in:

Manastirea AninoasaContinuam seria de prezentari de atractii turistice mai putin cunoscute din Campulung si din imprejurimi si astazi am hotarat sa va spunem cate ceva despre Manastirea Aninoasa. Asezata pe o colina in satul cu acelasi nume, la aproximativ 18 km de Campulung si 24 km de Valea Mare, aproape de drumul ce duce catre Curtea de Arges este un lacas incantator unde ne intoarcem de fiecare data cu mare placere. Manastirea Aninoasa dateaza din secolul al XVII-lea, din anul 1677, si este ctitoria unui boier din zona – Tudoran Vladescu. Intre 1722 si 1730 este renovata de catre Daniil, episcop de Buzau si viitor Mitropolit al Ungro-Vlahiei, el insusi fost egumen la Aninoasa. In 1833, Logofatul Nicolae Buscoveanu construieste casele din zid de langa clopotnitaMonument istoric si de arhitecturabiserica pastreaza picturi ale lui Parvu Mutu, facute chiar inainte ca acesta sa devina pictor de curte al Cantacuzinilor, iar stilul architectonic al acestui ansamblu manastiresc este unul brancovenesc.

Manastirea Aninoasa – singura biserica fortificata din zona

Manastirea Aninoasa

Se pare ca numele isi are izvorul in padurile de anini sau arini, copaci inalti si drepti, specifici zonei, si care in trecut imprejmuiau pe arii mult mai largi Manastirea Aninoasa. Astazi se mai gasesc astfel de copaci in zona doar ici si colo pe valea raului BratiaManastirea este fortificata, avand ziduri cu o grosime de 1,84 metri si este unica in zona. De ce a fost fortificata? Pentru ca era foarte des atacata, pe vremuri fiind o manastire foarte bogata. In general manastirile medievale erau foarte bogate. Aveau mii de cai, sute de vaci, robi tigani folositi in administrarea averilor, aveau metocuri si mosii in vreo sapte judete. Pe holul de la paraclis, in partea stanga, sunt niste creneluri de aparare prin care erau observati dusmanii si se lansau contraatacuri, deoarece erau des atacati fiind atat de bogati.

Povestea lacasului devine mai trista incepand cu 1863-1864, cand prin vestita secularizare a lui Cuza manastirea a fost desfiintata si a ramas doar biserica mare, biserica de mir a satului. Cladirile anexa au devenit post de jandarmi si ulterior depozite ale CAP-ului. Abia in 1993 s-a redeschis ca manastire, de aceasta data ca manastire de maici, nu de calugariHramul bisericii mari este “Sfantul Ierarh Nicolae”.

Ce secrete intrigante ascunde Manastirea Aninoasa?

Manastirea AninoasaManastirea Aninoasa ascunde si cateva secrete bine tainuite, avand niste gropnite, niste tuneluri care acum sunt impracticabile, insa care in perioada respectiva erau tainite. Satenii spun ca ar duce undeva spre Campulung, poate chiar pana in oras, insa nu se stie sigur. Cert este ca atunci cand s-a facut nivelarea curtii, foarte aproape de nivelul de calcare, s-au descoperit niste bolti de caramida. Undeva intr-o monografie mai veche, datand din 1933, al carei autor a fost un preot din Campulung, Ioan Rautescu, scria ca sunt trei tuneluri. Cand s-a facut nivelarea curtii s-a observat ca, intr-adevar, boltile se ramifica undeva si pleaca in trei directii.

In urma devastarilor au ramas putine suprafete cu pictura in interiorul paraclisului, iar picturile vizibile astazi sunt rodul restaurarilor. Lucrarile decurg anevoios, pentru ca tehnicile de restaurare moderne impun sa nu se adauge nimic la pictura daca aceasta se restaureaza. Un alt element interesant este acela ca clopotnita inalta de 20 m pastreaza si astazi clopotul original, cantarind nu mai putin de 400 kg.

Speram ca v-am trezit curiozitatea si apetitul de calatorii oarecum aventuroase si cu siguranta nu veti ocoli pe viitor Manastirea Aninoasa. :)

Nu uitati sa dati LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a vedea toate pozele cu Manastirea Aninoasa si pentru a fi la curent cu ultimele noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>