02May

O reteta direct din natura: salata de untisor cu spanac

Postat la 04:44:13 de ioana in:

untisor direct din naturaProbabil ca multi dintre voi se intreaba ce este untisorul? :) Nu, nu este diminutivul de la unt, este o planta direct din natura, care apare in acelasi timp cu papadia si are acelasi sezon de cules ca si aceasta (lunile martie-aprilie). O intalnim prin locuri umede si umbroase, la marginea padurilor, pe langa tufisuri, in livezi si pasuni. Mi-a placut mereu, in coplilarie, sa merg in cautarea acestei plante, insa atentie: nu se culeg frunzele de la plantele inflorite deoarece ele sunt toxice, mai ales daca sunt consumate crude, direct din natura si in cantitati mari. De aceea este indicat ca doar persoanele care cunosc bine planta sa o culeaga.  La Valea Mare, frunzele tinere de untisor sunt folosite pentru salata, fiind traditionala in saptamana Paselui, dar se pot prepara de asemenea si ciorbe sau mancaruri cu carne (ca si garnitura la friptura de miel).
Untisorul este considerat si planta medicinala direct din natura. Datorita continutului in saruri minerale, vitamina C, acid ficaric, ulei volatil, proteine si glucide, planta este cunoscuta pentru proprietatile ei anestezice si antiinflamatoare. Planta se mai foloseste extern si pentru calmarea pruritului, a inflamatiilor pielii si a negilor.

Untisorul are un gust fraged si bun si eu va recomand sa il consumati in salate!

Ingrediente pentru o salata direct din natura

  • 1 legatura mare de untisor
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 1 legatura mare de spanac proaspat
  • 1 ardei capia rosu
  • 10 rosii cherry
  • 1 lamie
  • un pic de ulei de masline

Mod de preparare

Daca luam untisorul din piata sau il culegem direct din natura, trebuie sa-i rupem coditele, din care pastram cat mai putin. Luam untisorul si spanacul si le spalam in 2-3 ape intr-o cratita mare, scurgand eventualele mizerii. Patrunjelul se clateste bine in 3-4 ape tot in cratita si se toaca marunt, cat de marunt avem rabdare. Rosiile cherry se taie in doua, iar ardeiul capia se taie in fasii subtiri.

Se pun toate intr-un castron si se stropesc cu ulei de masline. Se mai pune zeama unei lamai bine stoarse si sare cat mai putina. Se amesteca si se mananca pe loc, ca sa obtinem maximum din ingredientele direct din natura.

Este o salata excelenta si usor de obtinut.

Atentie! Foloseste-l numai acum, cand frunzele sunt tinere, pentru ca apoi devine toxic. Cum sezonul este pe sfarsit, ar fi bine sa mergem repede la piata si sa profitam.

Pofta buna! :)

Nu uita sa dai LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!

Asteptam parerile tale!

Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>