05Apr

O reteta pentru Paste, curcan cu cidru si sos de mere

Postat la 04:58:40 de ioana in:

Curcan cu cidru si sos de mereSe apropie Pastele si eu, ca un adevarat gurmand :), ma gandesc inca de acum la ce bunatati sa pregatesc pentru masa organizata duminica  in familie. Uitandu-ma la poze, mi-am adus aminte cu placere de meniul de anul trecut, si m-am gandit sa impartasesc si voua reteta vedetei mesei de Paste: curcan cu cidru si sos de mere. Dupa cum vedeti rezultatul a fost spectaculos! :) Reteta aceasta este perfecta daca aveti printre meseni si persoane care nu mananca miel.

Ingredientele necesare pentru a prepara curcan cu cidru si sos de mere

  • 1 cana de cidru de mere
  • 1/4 ceasca sos de soia
  • 2 linguri de otet de mere
  • 2 lingurite salvie uscata
  • 3/4 lingurita de scortisoara macinata
  • 10 mere Golden, curatate de coaja; 2 taiate in sferturi, 8 taiate in 8 felii fiecare
  • 1 ceapa mare, feliata
  • 6 crengute de cimbru proaspat
  • 8 frunze de salvie proaspata
  • 1/4 ceasca unt, la temperatura camerei
  • 1 ceasca (sau mai multe) de apa

Pentru sos avem nevoie de:

  • 2 cani (aproximativ) supa de pui
  • 1/4 ceasca cidru de mere

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 165 grade Celsius. Intr-o cratita mica amesteca cidru, sosoul de soia, otetul de mere si salvia uscata, adauga 1/2 lingurita de scortisoara si lasa sa fiarba pana da in clocot, apoi opreste focul.

Amesteca intr-un castron mare cele 2 mere taiate in sferturi cu ceapa feliata, cimbrul proaspat tocat, frunzele proaspete de salvie si 1/4 lingurita de scortisoara macinata.
Spala curcanul bine in interior si exterior si usuca-l cu un prosop de hartie. Presara sare si piper in interior si exterior. Toarna amestecul de mere cu ceapa si mirodenii in interiorul curcanului. Pune curcanul intr-o tava mare si unge-l cu untul pe care l-ai tinut la temperatura camerei. Adauga in tava, peste curcan, jumatate din lichidul pregatit anterior (cidru de mere, sos soia, otet de mere, salvie). Pune tava in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute, timp in care poti savura un pahar cu suc de mere natural Valea Mare! :)

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoate tava din cuptor si toarna restul de lichid peste curcan. Pune tava in cuptor pentru 2 ore si ai grija ca din cand in cand sa ungi curcanul cu sosul din tava; daca sosul a scazut, adauga cate o ceasca (sau mai multe) de apa. Adauga toate feliile de mere in tava in jurul curcanului si acopera  tava cu o folie ca sa nu se rumeneasca prea repede curcanul. Cand merele sunt fragede, verifica cu ajutorul unui termometru special pentru carne daca temperatura in partea cea mai groasa a curcanului, a ajuns la 80 grade Celsius, scoate folia si mai lasa tava in cuptor pana se rumeneste frumos curcanul.
Scoate curcanul din tava si pune-l pe un platou. Pentru a pregati sosul pune intr-o cratita supa de pui si o lingura de sos din tava si fierbe pentru 5 minute. Adauga merele din tava si mai fierbe 2 minute. Adauga cidrul de mere in cratita peste mere si fierbe totul pana se mai ingroasa sosul amestecand continuu, aproximativ 2 minute. Adauga sare si piper dupa gust.

Optional, eu asa am procedat, puteti sa puneti o tava la cuptor cu ficatei inveliti in bacon si sa ii puneti in jurul curcanului pe platou.

Serveste-l alaturi de un pahar de suc natural de mere Valea Mare pentru un succes garantat! :)

Pofta buna!

Tu ce vrei sa pregatesti anul acesta de Paste?

Nu uita sa dai LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!
Astept parerile si ideile tale!

Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>