25Sep

Organismele modificate genetic: ce ar trebui sa stim despre ele!

Postat la 04:21:28 de ioana in:

organismele modificate geneticDezbaterea privind organismele modificate genetic este din ce in ce mai apriga. Chiar acum cateva zile urmaream la stiri ca un grup de cercetatori francezi a descoperit recent ca daca consumam porumb modificat genetic riscul de cancer este extrem de ridicat. Aceasta descoperire vine sa intareasca suspiciunile privind cultivarea si consumul organismelor modificate genetic, asa ca m-am gandit sa citesc mai mult despre acest subiect si sa impartasesc si cu voi ceea ce am aflat.

Ce sunt organismele modificate genetic?

Organismele modificate genetic sunt plante sau animale create prin intermediul ingineriei genetice. Tehnicile ingineriei genetice constau in izolarea segmentelor ADN (materialul genetic) de la o fiinta vie (bacterii, plante, animale si inclusiv om) pentru a le introduce in materialul ereditar al alteia. Pentru aceasta, genele care se doresc adaugate fie se atasaza unui virus cu care organismul este apoi contaminat, fie se introduc direct in nucleul unei celule cu o seringa speciala. Astfel se imbina ADN-ul de la specii diferite pentru a crea combinatii, care nu ar avea loc in mod natural in natura.

Cum trateaza diverse tari organismele modificate genetic?

Mai mult de 40 de tari din Europa, precum si Japonia si India, au cel putin cateva cerinte de etichetare a alimentelor modificate genetic. In Europa legile de etichetare sunt foarte stricte si multe culturi modificate genetic sunt pur si simplu interzise, ceea ce este clar in avantajul nostru. Romania este una dintre tarile cu istorie relativ lunga in cultivarea organismelor modificate genetic, primele culturi fiind introduse in 1998. Din fericire, ca si tara membra UE, a trebuit sa ne aliniem legislatia astfel incat numarul de hectare cultivate cu organisme modificate genetic este in continua scadere. Din pacate insa, inca se mai cultiva porumb modificat genetic, pericolul mare fiind de a contamina si culturile nemodificate.

Cum spuneam si la inceput, studii recente au demonstrat ca efectele pe termen lung sunt grave: cancer, avort spontan, leziuni de organe, precum si alte probleme de sanatate, toate determinand unele tari sa stopeze in intregime aceste culturi.

Ce putem face pentru a evita organismele modificate genetic?

Alimentele modificate genetic isi fac loc in sistemul de alimentatie in moduri mai putin evidente, cum ar fi produsele alimentare preambalate sau in diverse ingrediente precum siropul de porumb. Asa ca, pentru a evita organismele modificate genetic, un prim pas ar fi sa citim cu mare atentie etichetele!

Surse: takepart.com, infomg.ro

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!    :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>