03Jul

Peste proaspat: de unde sa il luam si cum sa il alegem

Postat la 04:00:51 de ioana in:

peste proaspatConsumul de peste este excelent  atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru papilele noastre gustative. Insa pentru aceasta este esential sa avem parte de un peste proaspat! :) Din pacate, daca nu suntem pescari impatimiti si nu ne prindem singuri pestele, nu ne ramane decat sa stam la mana vanzatorilor. Iar acestia ne asigura aproape invariabil ca pestele cumparat din piata sau din supermarket este cu singuranta peste proaspat… Si asta si datorita faptului ca etichetele afisate in prezent nu sunt foarte utile, deoarece legislatia nu obliga comerciantii sa indice data de captura a pestelui sau a fructelor de mare. :(

Si atunci cum ar putea consumatorul sa stie ca fileul de biban de Nil, vandut drept peste proaspat, a fost prins de fapt in Africa Centrala in urma cu 12-16 zile? Cat de multi oameni sunt constienti de faptul ca multe specii de pesti (din Asia de exemplu) ne sunt vandute ca fiind proaspete, chiar daca acestea au fost inghetate si dezghetate cel putin o data?

Peste proaspat, adus astazi? Siiiiguur!

Sa va zic cum se intampla de obicei: Daca ne interesam cat de cat, putem afla zilele saptamanii in care marile magazine se aprovizioneaza cu asa-zisul peste proaspat si logic ar trebui sa mergem sa cumparam peste fix in acele zile. Toate bune si frumoase, ajungi in fata rafturilor deja bine populate cu peste si teoretic nu ar trebui decat sa ii alegi pe cei care iti fac cel mai mult cu ochiul, nu? Ei bine, pentru inceput ar trebui sa stiti ca nu toti pestii de acolo sunt adusi in acea zi, unii dintre acestia fiind ramasi de zile bune, de la livrari anterioare. De aceea e o idee buna sa va uitati pe eticheta si va ghidati dupa data de expirare (da, din fericire se afiseaza o data de expirare!).

Apoi, daca stati bine cu mijlocul, e extrem de indicat sa va uitati jos, sub lada cu pesti, unde comerciantii s-ar putea sa afiseze “discret” data filetarii (si daca chiar aveti noroc, poate si data capturii). Una peste alta, de cele mai multe ori veti avea surpriza sa constatati ca acel peste proaspat cumparat exact in ziua in care a ajuns la magazin a fost pescuit chiar cu o saptamana – doua inainte. Halal proaspat… :(

Tocmai de aceea, pentru a fi mai siguri de calitatea pestelui cumparat, ar fi mai bine sa alegem lanturi scurte de distributie, mai credibile in capacitatea lor de a garanta originea si prospetimea pestelui si a fructelor de mare. Personal, daca nu apelam la prietenii pescari, preferam sa mergem in pescarii mici care sunt aprovizionate cu peste proaspat autohton (alegeti-l intotdeauna pe cel de captura, nu de acvacultura!), pescuit peste noapte sau maxim cu o zi inainte. Insa si acolo trebuie sa stim cum sa alegem un peste proaspat:

Cum recunoastem un peste proaspat?

In general este bine sa incercati sa cumparati peste intreg in loc de fileuri. Este mai usor sa recunoasteti daca acesta este proaspat si de asemenea costa mai putin.  Si daca vreti fileuri, un bun negustor de peste ar trebui sa fie capabil sa il fileteze.

Cand cumparati peste proaspat, verificati urmatoarele:

  • Mirosul: contrar opiniei generale, un peste proaspat trebuie sa aiba un miros usor de mare (sau de balta, dupa caz) si de alge marine si nu ar trebui sa aiba un miros neplacut.
  • Aspectul general: pestele proaspat este lucios si umed, cu o suprafata usor vascoasa. Ar trebui sa fie ferm la atingere; atunci cand nu este proaspat, carnea devine moale si tinde sa se desfaca.
  • Ochii: acestia trebuie sa fie clari, luminosi si stralucitori. Daca sunt gri, tulburi sau opaci, indepartati-va pentru ca sigur pestele nu este proaspat!
  • Branhii: ar trebui sa fie de culoare rosu pal sau roz, luminoase si umede, nu lipicioase sau decolorate. Verificarea branhiilor este una dintre cele mai usoare si mai eficiente metode de confirmare a prospetimii pestelui!
  • Carnea: aceasta ar trebui sa fie ferma si elastica la atingere. La fileuri, este greu sa va dati seama de consistenta carnii. Cu toate acestea, in functie de specie, ar trebui sa aiba o culoare alb perlat, cu umbre roz spre coloana vertebrala.

Un peste care a fost eviscerat ar trebui sa aiba o cavitate abdominala colorata pal. Daca exista urme de sange ramase, ar trebui sa fie rosu aprins, in timp ce coloana vertebrala trebuie sa fie ferm atasata de carne.

Pentru a pastra un peste proaspat cat mai mult timp dupa ce il cumparati, acesta trebuie transportat intr-o punga speciala, izolatoare termic, care sa il mentina rece. Cereti sa va puna langa peste si cativa fulgi de gheata, pentru a se pastra si mai bine. De indata ce ati ajuns cu el acasa, curatati-l bine, clatiti-l sub jet de apa rece, apoi tamponati-l cu un prosop de hartie ca sa il uscati. Pastrati pestele in partea de jos a frigiderului si gatiti-l cat mai curand, nelasand in niciun caz sa treaca mai mult de trei zile.

Surse: slowfood.com

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>