08Sep

Rodia sau marul cu seminte, o sursa extraordinara de sanatate. Profita de ea!

Postat la 04:00:43 de ioana in:

rodiaAstazi am primit un cadou foarte frumos: un pom fructifer plin de rodii ce urmeaza sa il plantam in gradina. :) Eu una am fost incantata de acest fruct, de cand l-am gustat pentru prima data, si cred ca rodia este un fruct delicios!

Cu o forma apropiata de cea a marului, cu o coaja subtire, lucioasa, rosie-aurie, rodia are inauntru o sumedenie de bobite rosii, unite printr-o pulpa amara, astringenta, galbuie, ce se extinde pe coaja, in interior. Aceste bobite dau numele fructului: marul cu “seminte”. Acele “seminte” sunt insa extraordinare fiind bogate in vitamina C si constituind o bogata sursa de fibre. Rodia, care are in jur de 72 de kilocalorii la suta de grame, contine, de asemenea, zaharuri, pectina, fosfor si celuloza. Fructul se consuma numai cand este foarte copt si bobitele din interior sunt rosii.

Daca nu va place sau credeti ca este prea dificil sa consumati rodia in starea ei naturala, puteti incerca sa consumati suc de rodie, acesta putand fi tinut la frigider si consumat in interval de doua-trei zile de la preparare. Poate fi folosit la sorbeturi, sosuri, sau se poate transforma intr-un jeleu folosit la retete delicioase, mai ales cele orientale. Pe langa recomandarile culinare, sucul de rodie este indicat pentru combaterea febrei sau a tusei puternice, dar si pentru a intari organismul impotriva bolilor.

Rodia are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, iar bogatia in fier, o face de folos in anemii. Potasiul din rodie normalizeaza tensiunea arteriala, iar vitamina C intareste sistemul imunitar. Studiile au aratat ca un consum de rodii ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, cresterea performantei cardiace si scaderea colesterolului.

De asemenea, cercetarile efectuate au demonstrat ca sucul de rodie contine de trei ori mai multi antioxidanti decit ceaiul verde si vinul rosu. De aceea, persoanele care beau frecvent un astfel de suc sunt ferite de infectii, imbatranire precoce, boli neurodegenerative, cancer. Un pahar cu suc de rodii consumat zilnic, este benefic si pentru stomac, crescand pofta de mancare si stimuland digestia.

Rodia folosita cu succes si in cosmetica

Avand proprietati antibacteriene, astringente si antiinflamatorii, sucul de rodie poate fi utilizat pentru ingrijirea tenului si a parului. Rodia mai contine si acid elagic care este un puternic combatant al radicalilor liberi si are efecte anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-virale, anti-carcinogene si ajuta la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare.

Asadar, profitati din plin de aceste fructe minune care se gasesc in perioada septembrie – noiembrie, bucurandu-va de toate beneficiile aduse! Eu o sa incerc sa plantez pomul primit si sper ca in anul urmator, sa consum rodii din propria livada. :)

Nu uitati sa dati LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!

Asteptam parerile voastre!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>