01Mar

Sarbatoarea martisorului la Valea Mare

Postat la 05:28:29 de ioana in:

Sarbatoarea martisoruluiBuna dimineata primavara! ;)

Astazi este 1 martie! Prima zi din primavara atat de asteptata de noi toti si sarbatoarea martisorului. :)

Imi amintesc cu placere ziua de 1 martie, cand mergeam, in copilarie, impreuna cu prietenii mei pe dealurile din Valea Mare pentru a cauta ghiocei si toporasi pe care ii ofeream fericita mamei si bunicii.

Sarbatoarea martisorului, spre deosebire de ziua de 8 martie, este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi oferim persoanelor apropiate de sex feminin marisoare, ca mici semne de multumire, considerandu-se ca acestea sunt aducatoare de fericire si noroc. Cand eram mica, bunica imi povestea ca pe vremuri martisoarele erau reprezentate de o simpla fundita rosu cu alb – rosu semnifica iarna si albul primavara. Ulterior au inceput sa fie adauge si alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima; in timp ce astazi gasim mii de variante, care mai de care mai comerciale, uitand cu desavarsire de ce cumparam si de ce purtam aceste simboluri.

Pe vremea  bunicii, la Valea Mare, martisoarele se purtau timp de doua saptamani, dupa care se agatau in acei copaci care urmau sa infloreasca. Scoaterea martisorului avea un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp.

Tot de 1 martie, la Valea Mare, ne alegem babele. :) De pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, si asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv (adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste iti va merge bine tot anul urmator). :)

Astazi este frig, soarele nu se intrevede inca printre nori si ghioceii se lasa asteptati. Cu toate acestea ziua de 1 martie m-a inveselit si abia astept sa vad toate livezile de meri infloriti si dealurile inverzite (spectacolul este extraordinar dupa cum poti vedea si in albumul nostru de fotografii). In acelasi timp imi astept cu nerabdare si emotie baba mea. :)

Tu ti-ai ales baba? Ai oferit martisoare femeilor dragi din viata ta? 

Nu uita sa dai ¨like¨ si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura: http://www.facebook.com/valeamare. Multumim! 

Asteptam comentariile si povestile tale!


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Sarbatoarea martisorului la Valea Mare

  1. Cara says:

    ca imi place e putin spus! IL IUBESC. superbun Valea Mare, sunt dependenta!!

  2. Carmen says:

    Eu nu rezist o zi fara un suc Valea Mare!

  3. Cristina says:

    Beau un suc de-al vostru chiar acum ツ E atat de bun ca imi vine sa desfac cutia si sa storc pana a ultima picatura. Nebunie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>