26May

Slow Food sau bucuria de a manca

Postat la 04:39:48 de ioana in:

slow foodMancarea…o placere pentru unii, o profesie pentru altii, o boala pentru cei mai multi dintre noi, in ziua de astazi. Nu doar ceea ce contine, ci si modul in care o consumam lasa urme (in)vizibile pe corpul nostru.

Mancatul e unul dintre acele lucruri pe care ar trebui sa le faci pe indelete, unii spun chiar ca ar trebui sa mesteci de 30-50 de ori o imbucatura (in timp ce media este de aproximativ 10 ori), iar atunci cand mananci este bine sa nu existe surse de distragere a atentiei in jurul tau, cum ar fi televizorul, calculatorul sau…graba generala in care ne ducem existenta.

Cu alte cuvinte, cand mancam ar trebui DOAR sa mancam.

Profitand de acest ritm al vietii, industria fast-food a inflorit, restaurante fast-food s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, insa nici reactia nu a intarziat sa apara: miscarea slow food.

Slow food – cand ne-am saturat de viteza

Ce este slow food? Slow Food reprezinta  o miscare fondata de Carlo Petrini in anul 1986, pentru a combate fast-food-ul; astazi, Slow Food este o organizatie internationala eco-gastronomica, ce militeaza pentru o nutritie sanatoasa, pentru pastrarea traditiilor culinare locale, pentru o educatie a gustului si, in general, pentru un ritm de viata mai lent (promovand pana si conceptul de Slow Cities, adica orase care sa le permit “sa respire” locuitorilor lor).

Organizatia Slow Food numara peste 100.000 de membri din intreaga lume si intreprinde activitati de constientizare in ceea ce priveste obiceiurile de a manca, intalniri intre producatori si consumatori, sustinerea agriculturii organice, lupta impotriva alimentelor modificate genetic si imbunatatirea calitatii actului de a manca.

Cu alte cuvinte, slow food reprezinta un semnal de alarma menit sa ne opreasca, pentru o clipa, din cursa noastra nebuna cu viata, si sa ne bucuram de gustul vietii.

Slow food, la propriu: de ce trebuie sa mancam incet

Dar lasand deoparte tot ce implica aceasta organizatie, conceptul de slow food ar trebui aplicat ad litteram, pentru ca mancatul rapid are nenumarate consecinte negative asupra organismului, printre care:

-intarzierea senzatiei de satietate, facandu-ne sa mancam mai mult. Rezultatul: ne ingrasam fara sa stim motivul;

- fortarea digestiei si aparitia unor probleme, cum ar fi indigestia sau arsurile de stomac;

-substantele nutritive nu se mai absorb cum ar trebui, motiv pentru care simtim foarte rapid nevoia de a merge la toaleta;

-digestia este una “grabita”, iar o digestie proasta duce la un sistem imunitar slabit si la o rezistenta mai mica in fata bolilor.

Slow food, un mod de viata

Fie ca adoptam filosofia despre care am vorbit mai sus, fie ca ne place sa ne bucuram, pur si simplu, de mancare si de gustul ei, timpul acordat acesteia este o conditie. Pana la urma, a manca nu este doar o necesitate, ci si o placere, iar placerile trebuie savurate… in acest caz, la propriu!

Conceptul de “slow food” poate fi aplicat in toate domeniile vietii pentru ca, se stie, graba strica treaba!

Nu uita sa dai LIKE si pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu noutati, retete si sfaturi direct din natura. Multumim!

Asteptam parerile voastre!
Articol preluat de pe doarnatural.ro.

Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>