17May

Socata, bautura natural-acidulata din vacantele de vara de la bunici

Postat la 04:00:53 de Valea Mare in:

socataCum zilele trecute Cristi ne ruga pe pagina de Facebook a Valea Mare sa ii recomandam o reteta de socata fara drojdie, ne-am conformat de indata si ne-am pus mamele si mai ales bunicile sa scotoceasca in caietele lor de retete de la Valea Mare. Acum, la noi se face socata an de an de cand ma stiu, insa se pare ca nimeni nu stie sa spuna pe dinafara exact ce cantitati se pun, bazandu-se pe experienta si pe masuratoarea ¨din ochi¨ si ¨dupa gust¨. Spre bucuria noastra (si a voastra :P), in cele din urma am ajuns la un consens intre parti si am pus retetele cap la cap, asa ca dragi prieteni astazi veti afla cum se face la Valea Mare socata fara drojdie:

Ingrediente socata fara drojdie

Aveti nevoie in primul si primul rand de vreo 8 flori de soc mari (sau ma rog, crengute din acelea mari pline de flori de soc). Apoi, puneti de o parte 7-8 l de apa plata, 2 lamai, 1 kg – 1,150 kg de zahar brut, 100 g de otet, o mana de orez si cateva stafide.

Preparare socata

Incepeti cu lamaile: taiati-le in fasii subtiri si frecati-le impreuna cu zaharul intr-un borcan sau intr-o cratita mare. Adaugati florile de soc si lasati-le la macerat acolo pentru o zi. Dupa 24 de ore se strecoara amestecul astfel obtinut intr-o alta cratita / borcan. Separat, se caramelizeaza 150 g de zahar, care se sting cu 100 g otet si se adauga peste lichidul strecurat mai devreme si se amesteca bine. Foarte important: in fiecare sticla in care se imbuteliaza lichidul astfel obtinut se adauga cate o stafida si 2 boabe de orez!

Din cantitatile enumerate la ingrediente ar trebui sa obtineti cam 7 l de socata. De aici incolo trebuie lasata la rece in camara si… multa rabdare. :) Cand socata din sticle incepe sa fermenteze (aveti multa grija cand o deschideti pentru ca s-ar putea sa fie mai efervescenta decat sampania), se poate consuma si va asigur ca o veti face cu maaaare placere. Si va veti bate pe ea in familie! :D

Simplu si natural, nu? Ca tot e sambata Food Revolution Day! Abia astept sa ne spuneti cum a iesit :)

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Socata, bautura natural-acidulata din vacantele de vara de la bunici

  1. Cristi says:

    SUPER RETETA…!!!
    SUNT LA A 3-a SERIE DE SOCATA DUPA RETETA VOASTRA…
    A IESIT EXCELENTA!
    MULTUMESC!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>