13Feb

Stiati ca…3 lucruri uimitoare despre corpul uman

Postat la 10:36:10 de georgiana in:

stiati-caOricat de mult ar fi evoluat stiinta si tehnica, suntem intr-o continua descoperire. De fapt, faptul ca lumea ramane intr-un continuu mister naste fascinatia lucrurilor marunte. Probabil ti-ai pus si tu, in momente de revelatie si mediatie, intrebari dintre cele mai marunte si aparent stupide, dar carora nu ai reusit sa le gasesti o explicatie decat apeland la pretiosul Google. Am gasit si noi cateva si ne-am gandit sa le impartasim cu voi :)

1. De ce crezi ca e aproape imposibil sa te gadili „cu mana ta”?

Motivul pentru care nu poti percepe gidilatul de unul singur deoarece creierul anticipeaza ce se intampla in jurul tau pentru a micsora timpul de raspuns la stimuli. Mai exact, cerebelul monitorizeaza miscarile si poate face distinctia intre cele asteptate si cele neasteptate. Facand asta, creierul „se debaraseaza” de senzatiile asteptate si se pregateste sa le anticipeze pe cele care apar in mod surprinzator. Poti sa simti gandilatul numai daca iti poti controla creierul „sa gandeasca” in acest sens. Asadar, nu poti sa te gandili singur pentru ca nu exista elementul surpriza.

2. Care este cauza durerilor musculare?

Pana aproape de inceputul sec. XX, toata lumea credea ca durerea musculara apare din cauza acidului lactic aparut in muschi in timpul exercitiilor sau cand organismul si implicit muschii nu mai primesc oxigen suficient. Studii recente au demonstrat insa ca muschii ajung chiar sa foloseasca oxigenul pentru a completa lipsa de oxigen. Adevarata cauza a durerilor musculare este pusa pe seama unor microfracuri la nivelul celulelor musculare insesi. Asta se intampla atunci cand muschii nu au fost folositi pentru o perioada lunga de timp, dar partea buna este ca odata ce acetia vor fi obisnuiti sa „sustina” o activitate intensa, microfracturile se vindeca.

3. De ce ai tendinta sa respiri mai repede cand e frig afara?

Intr-o zi obisnuita, cu o temperatra normala, nasul unui individ produce sub un litru de mucus. O mare parte din acesta se intoarce in gat si este inghitit, uneori fara sa fim contienti de asta. Dar atunci cand respiram aer rece, cantitea de mucus produsa creste semnificativ si tocmai din aceasta cauza este impisa in afara nasului si sunteti nevoiti sa ne stergem nasul. Cantiatea de sange de care are nevoie nasul creste, ca urmarea a temperaturaturii scazute, prin vasele mici de sange si forteaza narile sa se dilate. Doar in acest fel nasul poate sa-si pastreze temperatura normala si sa incalzeasca aerul pe care il pompeaza in plamani.

Voi ce alte curiozitati despre corpul uman mai cunoasteti?


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>