27Feb

Cum afecteaza substantele toxice dezvoltarea cerebrala a copiilor

Postat la 11:43:33 de georgiana in:

substante-chimiceUn studiu recent al Harvard School of Public Health a atras atentia asupra efectelor pe care le au substantele chimice toxice in ceea ce priveste dezvoltarea unelor dizabilitati neuronale in randul copiilor, cum este autismul, AD-HD, hiperactivitatea, dislexia, etc.

„Cea mai mare ingrijorare este numarul mare de copii care este afectat de aceste probleme si faptul ca nu se poate gasi un diagnostic formal”, afirma Phelippe Gradjean, profesor La HSPH. „Ei sufera de atentie redusa, dezvoltare intarziata si performante scolare precare. Si ceea ce duce la aparitia lor sunt chimicalele industriale”.

In urma cercetarilor, au fost identificate 5 substante daunatoare, denumite generic „Neurotoxice de dezvoltare”. Printre acestea se numara:

  • Manganul este asociat cu efectul de diminuare al functiilor intelectuale si ale sistemului motoriu.
  • Solventii duc la hiperactivitate si agresivitate.
  • Anumite tipuri de pesticide pot cauza intarzieri la nivel cognitiv. Pesticidele raman in organismul uman pentru o perioada lunga de timp si sunt mai ales problema tarile subdezvoltate.

Acelasi autor si alti cativa colaboratori au subliniat ca numatul de chimicale se dezvolta mai rapid decat ar putea sa tinem pasul si ca tot ele contribuie si la aparitia pandemiei silentioase sau la deficitul neurocomportmental, care duce mai departe la comportamente deviante pentru societate. Este dificil ca toate acestea sa fie tinute sub control, avertizeaza Gradjean, de vreme ce reglementarile guvernamentale intarzie sa apara.

„Este o problema de interes international si solutia trebuie sa fie aidoma. Avem metodele pentru testarea substantelor chimice toxice, iar acum avem si dovada ca ele afecteaza mai ales dezvoltarea copiilor”.

Studiul complet poate fi gasit accesand adresa aceasta.


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>