21Dec

Sucuri de fructe – o sa avem noi reguli care elimina multe confuzii!

Postat la 04:00:16 de ioana in:

sucuri de fructeAvem o veste excelenta! Se pare ca Parlamentul European a adoptat miercuri, 14 decembrie, noi reguli de etichetare favorabile consumatorilor in cazul sucurilor de fructe si nectarurilor. Aceste reguli isi propun sa impiedice folosirea unor denumiri inselatoare pentru sucuri de fructe amestecate si informatiile “fara zahar“. Astfel, consumatorii vor avea informatii precise pentru a sti ce cumpara.

Amestecul de sucuri de fructe

Un amestec de doua sucuri de fructe trebuie ca in viitor sa aiba o denumire care sa reflecte continutul acestuia, spun deputatii europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere si 10% capsuni va trebui denumit clar “suc din mere si capsuni“. In prezent aceste tipuri de sucuri pot fi denumite “suc de capsuni”. Un nume generic de tip “amestec de sucuri” poate fi folosit daca sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.

Zaharuri si indulcitori din sucuri de fructe

Deputatii europeni stiu ca toti consumatorii – in special suferinzii de diabet, parintii copiilor sau persoane care tin diete – vor sa aiba indicatii clare privind diferenta dintre “suc” si “nectar“, precum si daca exista indulcitori de vreun fel. In viitor, aceste sucuri de fructe nu vor mai contine, prin definitie, zaharuri sau alt indulcitori. “Nectarurile“, facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine zaharuri sau indulcitori. Etichetarile de tip “fara zahar” nu vor mai fi permise pe nectaruri continand indulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capat confuziei din acest domeniu.

Suc de portocale pur?

Multe produse vandute ca “suc de portocale” contin pana la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare si gust. Aceasta practica e comuna in Brazilia si SUA, care detin o mare parte din piata europeana. Pentru a mentine aceleasi reguli pentru toata lumea, toate sucurile de portocale importate sau fabricate in UE vor trebui sa fie suc de portocale pur, sau sa includa mentionarea mandarinelor in denumirea produsului.

Urmatorii pasi

Parlamentul a cazut de acord cu Consiliul asupra acestor reguli; acum aceste reguli mai trebuie doar sa fie formal adoptate si de Consiliu pentru a intra in vigoare cat mai curand. Statele Membre vor avea pana la 18 luni pentru a-si adapta corespunzator legislatia.

Noi asteptam de mult aceste reguli, pentru ca sunt mai mult decat normale si de bun simt! Voi ce parere aveti?

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)

Sursa: europarl.europa.eu


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Sucuri de fructe – o sa avem noi reguli care elimina multe confuzii!

  1. Valea Mare says:

    Multumim pentru apreciere, cu siguranta nu va vom dezamagi! :)

  2. Mihaela says:

    Este prima data cand dau o recomandare, insa produsul vostru e atat de surprinzator incat trebuie sa o fac! M-am hotarat cu greu sa incerc sucurile Valea Mare, desi auzisem de bine de ele, dar iata ca sambata am facut-o. Sincer nici macar nu imi iau sucuri de obicei pentru ca majoritatea marcilor contin aditivi si sunt nesanatoase. Planul initinal era sa beau unul dintre sucurile voastre si sa vad care e faza de toti zic ca e asa bun, insa dupa ce am gustat din cel de mere cu pere m-am hotarat sa iau cate unul din fiecare si m-am trezit alergand in ploaie cu bratele incarcate de sucuri! :D Nu doar ca e clar ca sunt naturale, fara aditivi si alte prostii, insa sunt si foarte, foarte gustoase! asa ca de acum inainte, Valea Mare e pentru mine! :)

  3. Bogdan says:

    am baut un valea mare cu mere si piersici, bun-bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>