21Jan

Tort de mere, reteta din cartea de bucate a bunicii

Postat la 05:43:10 de ioana in:

tort de mereM-am hotart sa caut in cartea de bucate a bunicii de la Valea Mare – un caiet vechi cu pagini ingalbenite de vreme :) – reteta celui mai faimos desert din copilarie: tort de mere!

Acest tort de mere era intotdeauna prezent atat la fiecare aniversare, precum si de Craciun sau de Paste… ce mai, nu erau mese festive in familie fara el. In ultimii ani, de cand au aparut atatea cofetarii si atatea optiuni de deserturi, am avut parte de tort de mere din ce in ce mai rar si chiar e pacat, pentru ca, vei vedea, nu este deloc complicat de pregatit.

Ingrediente pentru un tort de mere ca la bunica

  • 11 linguri de zahar;
  • 5 oua;
  • 5 linguri de faina;
  • 15 mere;
  • Gem de prune;
  • Miez de nuca;
  • Stafide;
  • 1 l smantana pentru frisca.

Pasi pentru a obtine un tort de mere pufos

Intr-o cratita cu diametrul de in jur de 30 cm la partea superioara se pun 6 linguri de zahar. Se pune cratita pe foc pe aragaz, pana cand se topeste zaharul. Cratita trebuie rotita pentru ca zaharul topit sa se uniformizeze pe tot fundul si pe peretii laterali ai cratitei. Apoi lasi cratita deoparte pana ce se raceste. Daca nu vrei sa obtii mere caramelizate, adica sa capete culoarea maronie de la zahar, nu topesti zaharul in cratita, ci doar ungi cratita cu putin unt sau cu ulei de masline.

Cureti de coaja vreo 15 mere (numarul de mere depinde de marimea lor si de dimensiunea cratitei), le scoti miezul cu cutitul si le asezi in cratita in care ai topit zaharul. Bunica insista ca merele ar trebui sa fie ionatan, dar cauta macar un soi de mere care sa ramana intregi atunci cand se coc. Spatiile libere dintre mere le umpli cu bucati de mar (curatat de coaja) si de asemenea pui cate o bucatica de mar in fiecare mar pana ajungi la fundul cratitei  (ca un dop).

Apoi adaugi in fiecare mar cate o lingurita de gem de prune, o jumatate de miez de nuca, 2-3 stafide si scortisoara macinata, dupa gust. Printre mere pui bucatele de unt si apoi pui cratita in cuptorul incins (bunica zice la 180 grade). Merele trebuie sa se coaca pe jumatate (se incearca cu furculita). Intre timp, faci blatul.

Din ingredientele mentionate mai sus, pentru blat ai nevoie de 5 oua, 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina.

Separi galbenusurile de albusuri, bati cu mixerul galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana se albesc. Adaugi cate o lingura de faina si amesteci tot cu mixerul. Separat, bati albusurile spuma si apoi adaugi cate o lingura de albusuri in galbenusurile batute cu zahar si faina, insa acum amesteci usor cu lingura de jos in sus, astfel incat sa nu se lase compozitia (trebuie sa fie pufoasa). Dupa ce merele s-au copt pe jumatate, scoti cratita si adaugi compozitia de mai sus. Introduci cratita in cuptor si o lasi pana se rumeneste blatul. Din nou, bunica ma trage de maneca sa-ti zic nu care cumva sa deschizi usa cuptorului mai devreme de 20 minute, ca se lasa blatul!
Se incearca daca este copt, cu o scobitoare. Daca scobitoarea este curata si nu ramane compozitie de blat pe ea, inseamna ca blatul este copt.

Se stinge cuptorul si se lasa cratita acolo cel putin 10 minute. Apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cu un cutit, se desprinde usor marginea blatului de jur imprejurul cratitei. Se ia o farfurie putin mai mare decat cratita, se pune deasupra cratitei si apoi se intoarce cratita pe orizontala, tinand de farfurie si de cratita cu ambele maini, pana cand se desprinde tortul. Daca ai noroc, blatul de pandispan va fi la baza si deasupra merele coapte. :P

Poftiti la tort de mere!

Tortul se serveste rece, fie simplu, fie acoperit cu frisca. Atentie insa sa nu folosesti frisca din prafuri!! Ia smantana pentru frisca, bate-o cu mixerul si adaug-o pe tort.

Si gata: ai obtinut o prajutura usoara, racoroasa si foarte-foarte gustoasa! :)

Pofta buna!

Nu uitati sa ne spuneti si parerile voastre.

Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Tort de mere, reteta din cartea de bucate a bunicii

  1. Ionut says:

    Pot primii si eu o felie, va rog? :D Arata prea bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>