19Jun

Zahar sau fructoza din sirop de porumb – ce este mai nociv?

Postat la 04:00:59 de ioana in:

zahar vs fructoza din siropul de porumbEi bine da: a venit si ziua in care producatorii de alimente nocive sanatatii se acuza reciproc! :) Producatorii de zahar ii acuza pe rivalii lor din industria prelucrarii porumbului de publicitate falsa, prin sustinerea ideii ca siropul de porumb cu inalta concentratie de fructoza este la fel ca zaharul de masa din punct de vedere nutritional si ca organismul nostru nu poate face diferenta. Producatorii de zahar sustin ca siropul de porumb cu inalta concentratie de fructoza  este mult mai putin sanatos decat zaharul de masa si cer ca rafinariile de porumb sa fie inchise, solicitand in plus si plata unor daune.

Dar oare care este adevarul? Se pare ca cercetarile medicale privind efectele metabolice ale consumului de zahar comparativ cu cele ale siropului de porumb au indicat in mod constant riscuri sporite ale indulcitorului lichid. Siropul influenteaza metabolismul, astfel incat persoana care il consuma simte incontinuu dorinta de a manca mai mult. El este considerat de cercetatori ca fiind unul dintre principalii vinovati din spatele obezitatii.

Zahar sau sirop de porumb – o lupta intre gigantii nesanatosi

Fructoza din siropul de porumb a fost descoperita in 1957 si 20 de ani mai tarziu s-a dezvoltat si o metoda low-cost de productie a acesteia. Dupa aplicarea tarifelor care au condus la cresterea costului importurilor de trestie de zahar si sfecla de zahar, precum si dupa introducerea subventiilor care au condus la scaderea costului porumbului, utilizarea siropului de porumb a explodat rapid. Motivele pentru care in ultimele decenii in industria alimentara s-a folosit pe scara larga siropul de porumb sunt simple: este mai ieftin de produs decat zaharul, ajuta la stabilizarea produselor alimentare, permite o mai buna rumenire a produselor de patiserie si ofera o putere de indulcire mult mai mare decat aceeasi cantitate de zahar.

Totusi, in ultimii zece ani, consumul de sirop de porumb a scazut cu peste 20%, deoarece consumatorii au devenit din ce in ce mai precauti odata ce s-a constatat ca acest indulcitor este raspunzator pentru epidemia de obezitate si  pentru o gramada de probleme de sanatate, incluzand aici leziuni hepatice, diabet zaharat, probleme cardiace si chiar intoxicarea cu mercur.

Asadar, ganditi-va bine inainte sa puneti in gura ceva dulce si, pentru o cat mai mare siguranta, alegeti variante direct din natura!

Sursa: naturalnews.com

Nu uitati sa dati LIKE pe pagina de Facebook a Valea Mare pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri, retete si sfaturi direct din natura. Multumim! :)


Da de stire pe: | Altele | Email: | Utile:

Articole similare despre: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>